Poklukar sporočil: Slovenija začasno prekinja cepljenje s cepivi AstraZenece, kaj je ugotovila svetovalna skupina?

A.L., STA
15.03.2021 19:05
Cepljenje s tem cepivom bodo torej nadaljevali, ko bo Evropska agencija za zdravila podala odločitev o varnosti cepiva in njegovi nadaljnji uporabi, je pojasnil Poklukar.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Zaradi številnih dvomov v varnost cepiva AstraZeneca so svetovalno skupino ponovno prosili, da pretrese morebitne nevarne dogodke, povezane s cepivom. "Svetovalna skupina je ugotovila, da ni utemeljenih strokovnih podlag za prekinitev cepljenja, kljub temu pa iz previdnosti predlaga, da začasno ustavimo cepljenje," je povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Cepljenje s tem cepivom je začasno ustavljeno. Vsi, ki bi morali imeti jutri cepljenje s cepivom AstraZeneca, to odpade oziroma je prestavljeno na čas po sestanku Evropske agencije za zdravila, ki bo potekal jutri, oziroma se prestavi na čas, ko pridete na vrsto za cepljenje z enim od drugih cepiv.

Cepljenje s tem cepivom bodo torej nadaljevali, ko bo Evropska agencija za zdravila podala odločitev o varnosti cepiva in njegovi nadaljnji uporabi, je pojasnil Poklukar. 

Kaj ta odločitev pomeni za vse, ki so bili že cepljeni s cepivom AstraZenece in bi morali biti z drugim odmerkom cepljeni v prihodnjih dneh ali tednih? "Drugo cepljenje s tem cepivom je odrejeno do 84 dni po prvem. Zato imamo dovolj časa, da Ema in ostali pretresejo situacijo in sprejmemo usmeritve," pravi minister.

Po besedah Poklukarja cepljenje z ostalimi cepivi - Pfizerja in BioNTecha ter Moderne - tudi vnaprej poteka normalno po programu cepljenja. Veseli pa ga, da so danes prejeli pozitivno mnenje o dodatnem številu odmerkov Pfizerjevega cepiva v naslednjih dneh.

Seznam držav, ki odpovedujejo cepljenje s cepivom AstraZenece, se daljša

Znano je, da se vse več držav, med njimi Nemčija, Francija in Italija, odloča, da bodo začasno prekinile cepljenje s cepivom proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Po poročilih o pojavu krvnih strdkov, ki naj bi jih povezovali s cepljenjem, družba zagotavlja, da je teh primerov manj od pričakovanj med splošno populacijo.

Seznam držav, ki odpovedujejo cepljenje s cepivom AstraZenece, se daljša. Po novem so se mu med drugim pridružile Nemčija, Francija, Italija, Nizozemska in Indonezija. Večinoma pojasnjujejo, da gre za previdnostni ukrep. Države nameravajo večinoma počakati na odločitev Evropske agencije za zdravila (Ema) o varnosti omenjenega cepiva za cepljenje proti covidu-19.

Direktor italijanske agencije za zdravila Giorgio Palu je sicer danes, preden se je država odločila prekiniti cepljenje ocenil, da je to cepivo varno.

Britanski premier Boris Johnson je zavrnil možnost, da bi Velika Britanija začasno prekinila cepljenje s cepivom AstraZenece, ki je bil razvit skupaj z oxfordsko univerzo. Zagotovil je, da je britanski regulator zdravil eden najstrožjih, in zato ne vidi razloga za prekinitev cepljenja.

WHO zagotavlja, da med cepivom in povečanim tveganjem za razvoj krvnih strdkov ni povezave

Razlog za začasno zaustavitev cepljenja so ugibanja o morebitnem nastanku krvnih strdkov kot posledici cepljenja s tem cepivom.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) zagotavlja, da med cepivom in povečanim tveganjem za razvoj krvnih strdkov ni povezave. Tudi Ema, ki izvaja pregled posameznih pojavov krvnih strdkov, pravi, da koristi cepiva še naprej pretehtajo tveganja.

AstraZeneca je navedla, da je bilo med okoli 17 milijoni cepljenih v EU in Veliki Britaniji zaznanih 15 primerov venske tromboze in 22 primerov pljučne embolije, kar da je manj od pričakovanj med splošno populacijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta