Okrepljene vaje v orožju

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
23.08.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Južnokorejski tanki K-1 postrojeni v bližini zahodnega odseka meje med Korejama pri mestu Paju.
Yonhap

V obdobju vse bolj zaostrenih napetosti na Korejskem polotoku so Južna Koreja in ZDA včeraj začele največje skupne vojaške vaje po letu 2018. V Seulu so potrdili, da so se vaje začele v skladu z načrtom, podrobnosti o številu sodelujočih vojakov in vojaški opremi pa niso razkrili. Tokratne vaje so prve v tovrstnem obsegu po več letih, ko so bile te okrnjene zaradi pandemije covida-19, in po poskusih diplomatskega zbliževanja s Severno Korejo, piše Slovenska tiskovna agencija STA.

ZDA so ključen zaveznik Južne Koreje na področju varnosti in imajo tam nameščenih približno 28.500 vojakov. Ti naj bi pomagali državo ščitili pred sosednjo Severno Korejo. Washington in Seul že dolgo izvajata vsakoletne skupne vojaške vaje, za katere trdita, da so v celoti obrambne narave. Toda v Pjongjangu nanje zrejo kot na priprave na invazijo. "Pomen teh skupnih vaj je obnova zavezništva med Južno Korejo in ZDA ter okrepitev skupne obrambne drže," so ob začetku manevrov sporočili z južnokorejskega obrambnega ministrstva. Podrobnosti o vajah, ki bodo predvidoma trajale do 1. septembra, niso razkrili, običajno pa vključujejo terenske vaje, v katerih sodelujejo tako zračna plovila, ladje kot tanki in več deset tisoč vojakov, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Državi sta se minuli teden dogovorili o okrepitvi obsega vaj, pri čemer sta za razlog navedli večje število preizkusov raket, ki jih je v zadnjem času izvedla Severna Koreja.

Putinovo pismo

No, glede na ocene analitikov bi lahko Severna Koreja vaje izkoristila še za več dodatnih preizkusov orožja. Severna Koreja je letos že opravila niz tovrstnih testiranj, s katerimi je v več primerih kršila sankcije Združenih narodov, vključno z izstrelitvijo medcelinske balistične rakete. Washington in Seul svarita tudi, da se izolirani režim predsednika Kim Jong Una medtem pripravlja na svoj že sedmi jedrski poskus.

Pjongjang je pred dnevi dobil, v luči vojne v Ukrajini seveda, pričakovanega zaveznika. Ruski predsednik Vladimir Putin je sredi avgusta pisal severnokorejskemu voditelju in mu zagotovil, da si bo Rusija prizadevala razširiti odnose s Severno Korejo. Putin je pismo Kimu poslal ob državnem prazniku, ko so v Severni Koreji slavili osvoboditev izpod japonske nadvlade. Ruski predsednik meni, da je "razširitev celovitih in konstruktivnih odnosov" s Pjongjangom v interesu obeh držav. Bil bi to prispevek k okrepitvi "varnosti in stabilnosti na Korejskem polotoku in v celotni regiji severovzhodne Azije", je poročanje severnokorejske državne tiskovne agencije KCNA povzela nemška tiskovna agencija DPA.

Kimov odgovor

Tudi Kim je v odgovoru že izrazil prepričanje, da se bo prijateljstvo, ki se je med državama spletlo "že med drugo svetovno vojno", samo še okrepilo. Nova raven je to "tovariško prijateljstvo med Rusijo in Severno Korejo zaradi "vojaških groženj in provokacij sovražnih sil". Koga natanko ima v mislih z izrazom sovražne sile, Kim ni navedel, po navadi pa Pjongjang tako označuje ZDA in njene zaveznice. Sovjetska unija je bila nekdaj velika zaveznica Severne Koreje in ji je nudila gospodarsko sodelovanje, kulturne izmenjave in pomoč. Sodelovanje je zastalo po padcu železne zaveze, v zadnjih dveh desetletjih pa se postopno spet krepi, pojasnjuje britanski BBC.

Po ruski invaziji na Ukrajino februarja je Severna Koreja Putinu izkazala politično podporo. Tako je denimo tudi Pjongjang po Rusiji in Siriji julija območji Donecka in Luganska na vzhodu Ukrajine priznal kot samostojni državi. Ukrajina je zategadelj prekinila vse diplomatske vezi s Severno Korejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta