Okužbe: Novo žarišče v Zagrebu, istrska civilna zaščita izdala izredno sporočilo za javnost

ZUR, STA
18.06.2020 11:20

V Pulju obravnavajo dva pacienta, ki sta se vrnila iz BiH.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Epa

V zadnjih 24 urah je na Hrvaškem 11 oseb na novo okuženih s koronavirusom. To je najevečje število okužb v enem dnevu po 12. maju. V Zagrebu so od včeraj sicer štirje novi primeri koronavirusa, poroča hrvaški Index. Poleg tega so na Hrvaškem odkrili še dva primera v Istri, kjer novih okužb niso potrdili več kot dva meseca.
Novo žarišče je sicer Energetski inštitut Hrvoje Požar v Zagrebu, v katerem je test za enega od zaposlenih potrdil, da je okužen. Novi testi so sicer pokazali, da je okuženih več oseb iz te ustanove, ki so bile v stiku z moškim. Testirali naj bi najmanj deset zaposlenih, nekateri med njimi so imeli povišano temperaturo.
"Imamo novo žarišče v Inštitutu Hrvoje Požar. Štirje so novi primeri, vsi z inštituta. 16 ljudi je v samoizolaciji. Epidemiologi so vse pregledali, delajo in raziskujejo vse kontakte,“ je za Index povedal Vjekoslav Jeleč, predstavnik občinskega odbora za zdravstvo. 

V Istri dva primera uvožena iz BiH

V sredo so v puljski bolnišnici hospitalizirali dva pacienta, pozitivna na novi koronavirus, pa je poročal Glas Istre. Obe osebi sta bili v teh dneh v Bosni in Hercegovini. V Istri je v samoizolaciji sedem oseb. Štab istrske civilne zaščite je zato izdal izredno obvestilo. "Naprošamo vse prebivalce, da ne potujejo v države, kjer beležijo porast okužb, če ni nujno, in da spoštujejo vsa preventivna priporočila, da bi tako zaščitili lastno zdravje in da ne bi predstavljali izvora okužb v svojih stanovanjih oziroma na delovnih mestih," so med drugim zapisali.

Plenković poziva k previdnosti

Zaradi povečanja števila okužb v preteklih dneh je državljane k previdnosti pozval tudi hrvaški premier Andrej Plenković v svoji uvodni besedi na začetku današnje seje vlade. Meni, da so se hrvaški prebivalci preveč sprostili po več kot dvomesečnih strogih ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa.
"Večina obolelih je povezana z vrnitvijo naših državljanov iz BiH ali Srbije, a tudi iz Slovenije je prispel en primer. Zato pozivam vse državljane, naj bodo zelo previdni, kot je to priporočeno," je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta