Peter Magyar o Orbanovi vladi: "Tudi oni vedo, da je konec, a si tega še ne upajo priznati!"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
23.10.2024 19:20

Medtem ko je madžarski premier Viktor Orban svojega izzivalca označil za bruseljsko marioneto, Magyar obljublja, da bo, če leta 2026 zmaga, državo začel graditi na novih temeljih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Magyar, predsednik stranke Tisza, je pozval ljudi, naj se mu pridružijo in leta 2026 premagajo Orbana in njegov sistem.
Reuters

Na madžarski državni praznik, 23. oktober, ko se naši vzhodni sosedi spominjajo revolucionarjev iz leta 1956, ki so se uprli tedanji madžarski vladi in ruskim vojakom, sta vsak na svojem shodu v Budimpešti, svoje podpornike nagovorila madžarski predsednik vlade Viktor Orban in njegov izzivalec na volitvah leta 2026, Peter Magyar.

Slednji se v svojem govoru neposredno ni odzval na Orbanove obtožbe, da je bruseljska marioneta, s pomočjo katere želi Bruselj na Madžarskem postaviti marionetno vlado. Je pa jasno pokazal na vse stranpoti Orbanove štirinajstletne vladavine, ki je pripeljala do tega, da je "Madžarska danes najrevnejša in najbolj skorumpirana država EU".

"Orbánova vlada je zavajala madžarsko ljudstvo. Obljubljali so evropsko, uspešno Madžarsko, ustvarili pa so izropano, fevdalno, izjemno razdeljeno družbo." Zaradi tega na Madžarskem tri milijone ljudi živi pod pragom revščine, bogati pa so le Orbanovi oligarhi, prijatelji in sorodniki. "Tega je zdaj konec. Tudi oni vedo, da je konec, a si tega še ne upajo priznati," je dejal Magyar, ki je spomnil, da so se borci za svobodo leta 1956 borili za neodvisno, pravično in uspešno Madžarsko. 

»Mi, njihovi dediči, tako veliko dolgujemo njihovemu spominu ter prihodnosti naših otrok in vnukov, da bomo do 70. obletnice revolucije, leta 2026, usodo naše države obrnili v drugo smer.«

Napovedal je, da si bodo korak za korakom, povrnili državo in "zgradili lepšo, srečnejšo, pravičnejšo, za življenje primerno in mirnejšo Madžarsko!", saj da je domovina od vseh državljanov.

S številno ekipo že pripravlja vladni program, hkrati je pozval, naj se ljudje odzovejo na strankin poziv in se prijavijo ne le kot kandidati za poslanske sedeže,  temveč tudi za različne vodilne položaje, da bodo lahko skupaj zgradili državo na novih temeljih. 

Magyar je napovedal, da bo tudi njegova vlada ohranila 13. pokojnino, znižane cene komunalnih storitev, davčne olajšave za mlajše od 25. let ter olajšave za otroke. Poskrbeli bodo za ponovno okrepitev javnega zdravstva in šolstva ter privabili mlade nazaj v domovino. "Tu ne bo več najvišja inflacija in stopnja davka na dodano vrednost med državami EU, ampak odgovorno gospodarjenje in petodstotno znižanje DDV na zdravo hrano!"

Vse, ki želijo dobro državi - tudi tisti, ki se zaradi lastne eksistence še ne želijo izpostavljati, "a ste naši tiha junaki," je pozval, da do leta 2026 razmislijo in na volitvah volijo stranko Tisza. 

Magyar, ki je na politični parket stopil februarja letos kot nekdanji član Fidesza, dva meseca kasneje pa je prevzel do takrat neznano stranko Tisza, je v tem času doživel meteorski vzpon. Na evropskih volitvah je bilo v evropski parlament izvoljenih sedem Tiszinih poslancev, med njimi tudi Magyar. Prav danes je you tube kanal Partizan objavil javnomnenjsko anketo, po kateri je stranka prvič prehitela Orbanovo Fidesz. Za Magyarjevo stranko bi glasovalo 42 odstotkov vprašanih, medtem ko bi Fidesz podprlo 40 odstotkov volivcev. Raziskava je še pokazala, da so med Tiszinimi podporniki mlajši, visoko izobraženi ljudje iz urbanih območij. 

 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta