Orban svojega najresnejšega izzivalca Petra Magyarja razglasil za bruseljsko marioneto

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
23.10.2024 14:10

Odgovor lahko pričakuje v naslednjih urah, ko bo tudi Magyar, ki je s stranko Tisza v javnomnenjskih anktetah prvič prehitel Orbanovo Fidesz, ob državnem prazniku zbrane nagovoril v Budimpešti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Madžarski premier Viktor Orban je ob državnem prazniku nagovoril zbrane v Budimpešti. 
Reuters

Danes na Madžarskem in povsod, kjer živi madžarska manjšina, obeležujejo največji nacionalni praznik v moderni zgodovini. Spominjajo se junakov, ki so v uporu zoper tedanjo oblast in sovjetsko okupacijsko vojsko leta 1956 dali svoja življenja za Madžarsko. Ta dan je tudi priložnost za nagovore. Predsednik madžarske vlade Viktor Orban, ki je pred dvema tednoma v evropskem parlamentu ob predstavitvi predsedovanja Madžarske Svetu EU doživel hladen tuš, je prvič po nekaj letih, ko je imel govore v drugih madžarskih mestih, zbrane nagovoril v Budimpešti. Po uvodnem opevanju revolucionarjev iz leta 1956 je po pričakovanjih pet minut svojega govora namenil najresnejšemu izzivalcu v svoji štirinajstletni vladavini Petru Magyarju, evropskemu poslancu in predsedniku stranke Tisza, s katerim sta se prvič rokovala prav v evropskem parlamentu, kjer mu je slednji v svojem nagovoru jasno sporočil: "Gospod predsednik, konec je!" 

Orban je v govoru Magyarja, ne da bi bil izgovoril njegovo ime, razglasil za bruseljsko marioneto, Bruslju pa očital, da se želi z njegovo pomočjo znebiti nacionalne vlade. 

"Neodvisna madžarska politika je za Bruselj nesprejemljiva, priznajmo si to dejstvo. Zato so v Bruslju napovedali, da se bodo znebili madžarske nacionalne vlade. Nastaviti želijo marionetno vlado iz Bruslja in imajo tudi idealnega kandidata za vodjo marionetne vlade," je dejal. Pri tem je vlekel vzporednice z domačimi izdajalci, ki so se leta 1956 povezali z Rusi, in današnjo situacijo, ko si želi Bruselj nadvlado. Posvaril je, da tudi zaradi ravnanja Bruslja "še nikoli v 70 letih nismo tako blizu svetovni vojni kot sedaj. Stokrat smo že dokazali, da nas ni strah, če nas sedanji imperij izsiljuje. Vemo, da nas želijo prisiliti v vojno, vemo, da nam želijo naseliti svoje migrante, vemo, da hočejo naše otroke dati v roke aktivistom za spol."

Magyarja je Orban razglasil za novega vodjo opozicije, in ga obtožil, da kliče na pomoč bruseljske voditelje, tako kot so domači izdajalci nekoč klicali ruske. "Bruseljski gospodar je svojega psa popraskal po glavi," je nadaljeval ostro in dodal, da gre za "zaroto v nastajanju, ljubezensko zgodbo 21. stoletja". 

V tej bitki z Brusljem in Magyarjem je sebe in svojo vlado postavil v vlogo Davida, ki se bori proti Goljatu, rekoč: "Vsi pozabljajo, kako se je ta boj končal." In zaključil, da je na to možen le en odgovor, "ali bomo pokleknili ali se bomo uprli". In zaključil: "Ne bomo dopustili, da Madžarsko spet spremenijo v marionetno državo, bruseljskega vazala."

Magyar bo svoje privržence nagovoril čez nekaj ur. Zbrali se bodo na Trgu Bem, kjer se je začela madžarska revolucija. Pri tem je pomenljivo, da je youtube kanal Partizan, kjer je Magyar februarja letos napovedal svoj vstop v politično življenje, prav danes objavil javnomnenjsko raziskavo. Prvič, odkar je Magyar aprila letos prevzel stranko Tisza, je prehitela Orbanovo Fidesz. Slednjo bi volilo 40 odstotkov vprašanih, medtem ko bi Tiszo obkrožilo 42 odstotkov vprašanih. Raziskava je še pokazala, da Tisza uživa podporo urbanega prebivalstva, ki je mlajše in ima univerzitetno izobrazbo. Rezultate ankete je Magyar na facebooku pospremil z besedami: "Pišemo zgodovino. Režima Viktorja Orbana je konec. Konec je, ker ne zmore obvladati gospodarske in moralne krize, ki jo je povzročil. Ne zmore se spopasti s krizo preživetja. Ne more dobiti sredstev EU. Konec je. Večina Madžarov si želi nove vlade. Stranka Tisza vidi veliko priložnost in čuti veliko odgovornost. Vemo, kaj moramo storiti." 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta