Pfizer začel klinično testiranje tablet proti covidu-19

Miha Raičevič
27.09.2021 22:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Reuters

Farmacevtska družba Pfizer je sporočila, da je začela klinično testiranje zdravila proti covidu-19. Če bodo rezultati pozitivni, "menimo, da bo to zdravilo pomagalo pri zgodnji ustavitvi virusa - še preden se bo uspel resneje razširiti - s tem pa preprečili potencialne simptomatske primere bolezni pri tistih, ki so mu bili izpostavljeni in upočasnili začetek infekcije pri drugih," je povedal znanstveni direktor Pfizerja Mikael Dolsten

Dodal je, da je tak pristop mogoče kombinirati tudi s cepivi proti covidu. Gre za zdravilo v obliki tablete, poimenovali so ga PF-07321332, pacient pa bi jo zaužil s pomočjo kozarca vode. 

Takšna protivirusna zdravila razvijajo tudi druge farmacevtske družbe, med njimi tudi Merck in Roche. Namen zdravila pa naj bi bili omogočiti bolnikom, da se izognejo težjemu poteku bolezni in hkrati preprečiti razvoj simptomov, pri ljudeh, ki so bili z obolelimi v tesnem stiku. 

V drugi fazi kliničnega tesiranja bo sodelovalo več kot 2600 prostoovljcev, starejših od 18 let. Dve tretjini prostovoljcev bosta zdravilo pet do deset dni jemali dvakrat dnevno, ostala tretjina pa bo prejemala placebo. 

Zdravilo so sicer že testirali na več deset prostovljcih. Pri vseh, ki so že okuženi, naj bi zdravilo delovalo v prvih dneh infekcije, preden se virus uspe razmnožiti. 

Za razliko od drugih farmacevtov, ki prav tako razvijajo svoje zdravilo, Pfizer zdravila ne razvija s prilagoditvijo drugih zdravil, temveč je bil razvit posebej za virus SARS-CoV-2. Dozirali pa naj bi ga v kombinaciji z osiromašenim odmerkom ritonavira, zdravila proti virusu HIV.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta