Po obstreljevanju zagorelo naftno skladišče v ruskem Belgorodu

STA, M.D.
15.10.2022 16:00

Čeprav je samo mesto Belgorod redkeje tarča ukrajinskih napadov kot istoimenska regija, pa je petkov ukrajinski napad zažgal tamkajšnjo mestno elektrarno in povzročil prekinitev dobave elektrike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tarča ukrajinskih sil je regije Belgorod. 
Reuters

V ruski regiji Belgorod, ki meji na Ukrajino, je zagorelo tamkajšnje naftno skladišče, potem ko je bilo danes tarča obstreljevanja, je sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov in s prstom pokazal na Kijev. Dodal je, da žrtev ni bilo, kasneje pa je sporočil še, da je požar pogašen.

"Ponovno nas bombardirajo. Eden od izstrelkov je zadel skladišče nafte v regiji Belgorod," je prek Telegrama sporočil guverner regije Gladkov in dodal, da žrtev ni bilo. Ob tem je tudi objavil fotografijo, na kateri so vidni plameni in črni dim, ki se dviga nad stavbo. Dodal je, da so reševalne službe že na kraju dogodka in da ni nevarnosti, da bi se požar razširil. Kasneje je sporočil, da je že pogašen.

Skladišče se nahaja v eni od vasi v bližini mesta Belgorod. Rusija se je prejšnji teden pritožila zaradi povečanega števila artilerijskih in raketnih napadov na svojem ozemlju, ki meji na Ukrajino.

Čeprav je samo mesto Belgorod redkeje tarča ukrajinskih napadov kot istoimenska regija, pa je petkov ukrajinski napad zažgal tamkajšnjo mestno elektrarno in povzročil prekinitev dobave elektrike.

To se je zgodilo dan po tem, ko je raketa razdejala zgornje nadstropje stanovanjske stavbe v mestu, pri čemer pa ranjenih ni bilo. Isti dan je bilo uničeno tudi skladišče streliva v regiji.

V začetku tedna so ukrajinski napadi prekinili oskrbo z elektriko v mestu Šebekino prav tako v regiji Belgorod. V napadih je umrla 74-letna ženska, več ljudi pa je bilo ranjenih.

ZDA odobrile dodatno vojaško pomoč Ukrajini v višini 725 milijonov dolarjev

ZDA so v petek napovedale novo pošiljko vojaške pomoči Ukrajini v skupni vrednosti 725 milijonov dolarjev. Ta vključuje raketne sisteme himars, strelivo, oklepna vozila in medicinski material, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Pentagona.

"Še naprej bomo stali ob strani ukrajinskemu ljudstvu, ki z izjemnim pogumom in brezmejno odločnostjo brani svojo svobodo in neodvisnost. Zmogljivosti, ki jih zagotavljamo, so skrbno odmerjene, da bi na bojišču za Ukrajino prinesle največje spremembe," je ob tem izjavil ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Kot je dodal, pomoč prihaja zaradi brutalnih ruskih raketnih napadov na civiliste po vsej Ukrajini in vse več dokazov o grozodejstvih ruskih sil.

S tem se je skupna vojaška pomoč ZDA Ukrajini od začetka mandata predsednika Joeja Bidna povečala na 18,3 milijarde dolarjev, je dejal Blinken.

Pomoč vključuje tudi protitankovsko orožje, protioklepne rakete, vozila in medicinske pripomočke, je sporočilo ameriško obrambno ministrstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta