Po smrti 13-letnika v Zagrebu prepoved prodaje energijskih pijač mladoletnim?

STA, VČ
08.06.2021 11:14
Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je zahteval ustanovitev medresorske delovne skupine, da ugotovi možnosti za omejevanje dostopnosti energijskih pijač mladoletnikom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna.
Profimedia

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je sprožil pobudo za prepoved prodaje energijskih pijač mladoletnikom. Za to se je odločil, potem ko je prejšnji konec tedna v Zagrebu umrl 13-letnik, ki naj bi bil zaužil več energijskih pijač. Zdravniki so posthumno ugotovili, da je imel nesrečni fant do takrat neznane poškodbe srca.

Ni sicer uradne potrditve, da naj bi bilo za smrt 13-letnika krivo zaužitje velike količine kofeina, tuarina in L-karnitina v energijskih pijačah, a je tragedija na Hrvaškem znova odprla vprašanje prodaje tovrstnih pijač mladoletnikom. Zdravniki opozarjajo, da so sestavine energijskih pijač lahko strupene za organizem otrok.

Minister Beroš je v ponedeljek zahteval ustanovitev medresorske delovne skupine hrvaške vlade, ki bo ugotovila možnosti za omejevanje dostopnosti energijskih pijač mladoletnikom. Evropska poslanka iz največje hrvaške opozicijske stranke SDP Biljana Borzan je sicer prepoved prodaje tovrstnih pijač mladoletnikom na Hrvaškem zahtevala že leta 2018, a desnosredinska hrvaška vlada takrat pobude ni sprejela, češ da prepoved ni v skladu z evropsko zakonodajo.

Hrvaška vlada je že zvišala davke na energijske pijače, a podražitev očitno ni dala pričakovanih rezultatov . Hrvaški učitelji že dlje časa opozarjajo na trend uživanja energijskih pijač med učenci, ki med drugim trdijo, da jih pijejo zato, da bi bolj pozorno spremljali pouk, je poročal Jutarnji list. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta