Po smrtonosnem streljanju v ameriški šoli: Klici na pomoč so šli v prazno

ZUR
03.06.2022 15:20

Po množičnem pomoru na osnovni šoli v Teksasu je vse bolj jasno, da je policija povsem zatajila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljudje žalujejo, vse bolj pa tudi obtožujejo.
Reuters

V teksaške mestu Uvalde, ki šteje kakih 12 tisoč prebivalcev, so pričeli pokopavati žrtve strelskega napada v tamkajšnji osnovni šoli. In medtem ko ljudje žalujejo za 19 pobitimi otroki in dvema učiteljicama, se pojavlja vse več vprašanj, kaj je šlo tako strahotno narobe, da je bilo toliko žrtev. Odgovor je: vse. Najbolj pa je očitno zatajila policija.

Klici na telefonsko številko 911, ki so jih opravili otroci v osnovni šoli Robb v mestu Uvalde v Teksasu, medtem ko so se skrivali pred strelcem, niso bili preusmerjeni k policistu, ki se je prvi znašel na prizorišču tragedije. Policist je nato skoraj eno uro čakal na okrepitve, da je lahko skupaj s kolegi ustavil napadalca, je pojasnil teksaški senator iz vrst demokratov Roland Gutierrez. Gutierrez, med čigar volilnimi okrožji je tudi mestece Uvalde, kjer se je zgodil grozljivi napad, je dejal, da je neustrezno preusmerjanje klicev v sili del obsežnejše "sistemske napake", ki zdaj šele prihaja na dan. "Potrebujemo transparentnost in v tem primeru je ni bilo," je Gutierrez povedal na tiskovni konferenci devet dni po strelskem napadu na osnovni šoli Robb, ki velja za najbolj smrtonosno streljanje na ameriških šolah v zadnjih desetih letih in se je zgodilo po seriji množičnih streljanj, ki so jim bili v zadnjih letih priča drugod po Teksasu.

Teksaško ministrstvo za javno varnost (MJV) je pretekli teden razkrilo, da je kar 19 pripadnikov različnih lokalnih organov kazenskega pregona več kot 45 minut stalo pred razredom, v katerem je bil strelec, preden je na prizorišče prišla taktična enota ameriške mejne patrulje in ga ubila. Funkcionarji MJV so povedali, da je poveljevanje nad reševalno operacijo prevzel načelnik policije združenega neodvisnega šolskega okrožja Uvalde. Ta se je odločil, da v šolo ne bo napotil policistov, ki bi lahko onesposobili napadalca, saj je menil, da po prvi plohi strelov učenci in učitelji niso več v nevarnosti. A tudi v času, ko so policisti stali na šolskem hodniku, sta najmanj dve učenki četrtega razreda, ki sta se skrivali v razredu, poklicali na telefonsko številko 911 in šepetaje dispečerja prosili, naj pošlje policiste na pomoč.

Senator Gutierrez je dejal, da je teksaška komisija za komunikacije v sili, ki nadzoruje sistem klicev na številko 911, njegovemu uradu sporočila, da so vsi klic na to številko, opravljeni v mestu Uvalde, preusmerjeni samo na uvaldsko policijsko postajo in ne tudi na policijo šolskega okrožja Uvalde. To pomeni, da policist Pete Arrendondo, sicer načelnik ločene enote policije šolskega okrožja, ki se je prvi znašel na prizorišču streljanja, ni bil takoj seznanjen s klici iz napadene šole. Gutierrez je priznal, da ni jasno, ali so bili podatki o klicih na številko 911 z uvaldske policijske postaje Arredondu posredovani v realnem času, čeprav dispečerski center klicev ni preusmerjal na Arredondovo postajo.

Vodja MJV, polkovnik državne policije Steven McGraw, je povedal, da je Arrendondo sprejel napačno odločitev, ker je čakal skoraj celo uro, preden je svojim policistom ukazal, naj vdrejo v razred. Ta korak je v nasprotju z doktrino izvajanja kazenskega pregona, v skladu s katero so se policisti v takih situacijah dolžni takoj soočiti z napadalcem. Politiki pa se prepirajo o tem, ali naj sprejmejo ukrepe, kot je na primer dvig starostne meje za nakup pušk z 18 let na 21. Strelec iz Uvaldeja je v napadu uporabil polavtomatsko puško AR15, ki jo je povsem zakonito kupil, ko je dopolnil 18 let. Pozneje je po navedbah policije kupil še eno puško in veliko količino nabojev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta