Policijska akcija v Barceloni: Lovili Puigdemonta, prijeli policista

Bojan Brezigar Bojan Brezigar
08.08.2024 15:55

Na dan, ko bi morala biti vsa pozornost javnosti uprta v novega predsednika katalonske vlade, je Puigdemontu uspelo, da jo je obrnil nase.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prišel je s spremstvom 
EPA

Policija je pač policija, pa čeprav katalonska. Ko je z vrha (pa ni znano, ali katalonskega ali španskega ali pravosodnega) prišel ukaz, da Carles Puigdemont ne sme prestopiti vrat parlamenta, je policija takoj ukrepala. Palača katalonskega parlamenta je sredi javnega parka; prvo, kar je policija naredila, je zaprtje vseh vrat, ki vodijo v park, razen enih. Ker je ob parku vhod v živalski vrt, so zaprli tudi tista vrata. Hermetično so zaprli dostope do kanalizacije. Ko je portal Politico.eu v sredo objavil to novico, je dodal "To ni šala" in navedel, da so tik ob parlamentu na ogled impale, ježi in hijene. In Politico se je ironično spraševal, ali bi se lahko Puigdemont vtihotapil v parlament preoblečen v leva. To se je dogajalo dan prej, kaže pa na napetost, ki je včeraj vladala v Barceloni.

EPA

Puigdemont si je za povratek iz izgnanstva izbral simbolni kraj, sprehajališče Lluis Companys, poimenovano po predsedniku Katalonije, ki se je v času državljanske vojne zatekel v izgnanstvo v Francijo, a ga je nato Hitler po zasedbi Francije izročil diktatorju Francu, ki ga je dal usmrtiti v Barceloni. Pričakalo ga je več kot deset tisoč ljudi, ki jih je nagovoril. Kratek govor, vendar zelo jasen in zelo odločen: Referendum ni in ne bo nikoli zločin. 2,3 milijona ljudi je volilo, potem je prišlo do represije in nazadnje do amnestije, ki predstavlja povratek k politiki. "Nimamo pravice, da odstopamo od samoodločbe, ker ta pravica pripada katalonskemu ljudstvu," je še dejal, preden je izginil v množici.

EPA

Takoj ko je Puigdemont izginil, se je začel lov. Policija je uvedla operacijo kletka; pred palačo parlamenta je vzpostavila kordon, uvedla pa je tudi nadzor na glavnih prometnicah, ki vodijo iz Barcelone. Na cestah, tudi na cesti do letališča je policija ustavljala vozila in odpirala prtljažnike, kot bi šlo za lov najhujšega zločinca vseh časov. Novica je obšla svet. Britanska radiotelevizijska družba BBC je poročala o pravem lovu na Puigdemonta, ki je izginil, potem ko je nagovoril ljudstvo, dodala pa je, da je za dejavnost policije pristojna obstoječa katalonska vlada, torej tista, ki jo sestavlja stranka republikanske levice ERC.

Mimogrede, policijsko operacijo kletka so v preteklosti izvedli samo enkrat, v avgustu leta 2017, po džihadističnem terorističnem napadu v Barceloni. Takrat je šlo za lov na zločince, ki so povzročili smrt 13 ljudi, tokrat pa na enega politika, ki se je prostovoljno vrnil iz izgnanstva in ga sodstvo preganja kljub zakonu o amnestiji. Po dveh urah je policija sporočila, da prekinja operacijo. Puigdemonta niso prijeli. Pač pa so aretirali pripadnika katalonske policije, ki naj bi pomagal Puigdemontu pri umiku.

EPA

Medtem se je ob 10. uri začelo zasedanje katalonskega parlamenta, na katerem je kandidat za predsednika socialist Salvador Illa podal svoj politični program, po enournem premoru pa so prišli na vrsto poslanci parlamentarnih skupin. Razprava je trajala ves dan, nato pa je bil Illa, tesen zaveznik španskega premierja Pedra Sancheza, potrjen. Stranki Skupaj za Katalonijo (JxCat) ni uspelo doseči preložitve glasovanja.

Puigdemontu pa je ponovno uspel veliki met: na dan, ko bi morala biti vsa pozornost javnosti uprta v novega predsednika katalonske vlade, je Puigdemontu uspelo, da jo je obrnil nase. Mediji, tako španski kot tuji, so namreč vso pozornost namenili neuspešnemu lovu na nekdanjega predsednika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta