Politične spremembe v Veliki Britaniji: Nepričakovana vrnitev Davida Camerona

Jon Knez Jon Knez
13.11.2023 18:55

Nekdanji premier je zasedel mesto Jamesa Cleverlyja, ki je postal novi notranji minister.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cameron je dejal, da želi pomagati Sunakovi vladi.
Reuters

Britanski ministrski predsednik Rishi Sunak je včeraj s položaja notranje ministrice razrešil Suello Braverman oziroma jo je, kot poročajo otoški mediji, prosil, naj zapusti položaj. To naj bi bil storil zaradi napovedanega preoblikovanja vlade. Toda britanski mediji poročajo, da se je Sunak soočal z vse večjim pritiskom kritikov, ki so ministrici očitali, da je v tednih propalestinskih protestov v državi povečala napetosti. Položaj naj bi bila med drugim morala zapustiti, ker je brez Sunakove odobritve napisala časopisni članek, v katerem je policiji očitala pristranskost do levičarjev. Njeno pisanje je povzročilo napetosti pred protesti minuli konec tedna zaradi vojne med Izraelom in Hamasom v Gazi, ki so sovpadali s slovesnostmi ob dnevu premirja, s katerim se na Otoku spominjajo konca prve svetovne vojne.

Bravermanovo je na položaju že nasledil James Cleverly, dosedanji zunanji minister vlade Združenega kraljestva. Za Cleverlyjem je na Downing Street 10 - sedež britanske vlade v Londonu - prispel David Cameron, ki je funkcijo britanskega premierja opravljal med letoma 2010 in 2016, ko je odstopil po referendumu o brexitu, ko so se Britanci odločili za izstop iz Evropske unije.

James Cleverly je zasedel položaj notranjega ministra. 
Reuters

Hitro so se v medijih pojavila ugibanja, da bi prav on lahko nadomestil Cleverlyja na funkciji zunanjega ministra. Ugibanja so se izkazala za resnična. Vlada ga je včeraj že potrdila za novega zunanjega ministra v Sunakovi vladi. Odločitev o imenovanju Camerona za de facto drugega najpomembnejšega politika v državi je bila presenečenje iz več razlogov. Cameron je bil namreč več let politično odsoten. Ker ni član 650-članskega spodnjega doma britanskega parlamenta, po zakonodaji niti ne bi smel zasesti ministrskega položaja v vladi, a so z Downing Streeta včeraj sporočili, da bo Cameron postal dosmrtni član lordske zbornice, se pravi zgornjega doma britanskega parlamenta, katerega člani pa se ne volijo, in bo tako smel sodelovati v vladi. Zadnji lord na položaju zunanjega ministra je bil Peter Carrington v času vlade Margaret Thatcher.

Cameron je, kot poroča BBC, dejal, da želi s svojimi izkušnjami pomagati premierju Sunaku, četudi se z nekaterimi njegovimi odločitvami morda ne strinja. "Čeprav zadnjih sedem let nisem bil na političnem parketu, upam, da bom s svojimi izkušnjami - enajst let sem bil vodja konservativcev in šest let predsednik vlade - lahko pomagal predsedniku vlade," je dejal novinarjem.

Sunakovi konservativni stranki pred volitvami prihodnje leto ne kaže dobro. V raziskavah javnega mnenja za okoli 15 odstotkov zaostaja za laburisti Keirja Starmerja. Pred volitvami zato premier načrtuje preoblikovanje vlade. Ministrica za okolje Therese Coffey je premierju že podala odstop, na položaju jo bo nasledil dosedanji minister za zdravje Steve Barclay. Na njegov položaj pa je Sunak že imenoval Victorio Atkins. Premier je včeraj zamenjal tudi več državnih sekretarjev. Po poročanju BBC je ob vseh kadrovskih menjavah v britanski vladi kljub vsemu potrjeno, da Jeremy Hunt ostane finančni minister.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta