Pred volitvami v Veliki Britaniji: Bi Starmer lahko postal novi Blair?

Jon Knez Jon Knez
13.10.2023 05:05
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ljudje se obračajo k nam, ker želijo zgraditi novo Britanijo, in mi smo graditelji," pravi vodja laburistov Keir Starmer.
Epa

Raziskave javnega mnenja v Veliki Britaniji pred splošnimi volitvami, katerih datum sicer še ni znan, a jih na Otoku morajo izvesti najkasneje do 28. januarja 2025, kažejo na zmago laburistov. Če bi volitve bile danes, bi laburisti dobili od 42 do 44 odstotkov glasov, kar bi pomenilo ponovitev zgodovinske zmage Tonyja Blaira iz leta 1997, ko je s svojo platformo New Labour - osvojil je 43 odstotkov - prekinil 18-letno prevlado torijcev. Slednji trenutno za laburisti zaostajajo kar za okoli 15 odstotkov, ankete jim namenjajo približno 28 odstotkov.

Maja 1997 je Tony Blair prekinil 18-letno vladavino torijcev.
Reuters

Da laburistom dobro kaže, pričajo tudi nedavne nadomestne volitve na Škotskem. Njihov vodja Keir Starmer je ta teden na kongresu stranke v Liverpoolu napovedal desetletje narodnega preporoda, če bo oblast prevzela njegova stranka. Glavna tema v kampanji bo gospodarstvo, na noge hočejo znova postaviti nacionalni zdravstveni sistem. Starmer želi vladati dva mandata. "Ljudje se obračajo k nam, ker želijo zgraditi novo Britanijo, in mi smo graditelji," je dejal. Starmer je podpornik EU, bil je proti brexitu, a kot je napovedal, Velika Britanija ne bo ponovno vstopila v EU.

Premier Rishi Sunak je pred kratkim umaknil 36 milijard funtov vredno investicijo hitre proge iz Birminghama v Manchester.
Reuters

Prejšnji teden so v Manchestru imeli kongres torijci. Premier in vodja konservativne stranke Rishi Sunak je obljubil spremembe pred volitvami in napovedal vrsto novih politik in ukrepov na področju zdravstva, izobraževalnega sistema in infrastrukturnih projektov. "Prenovili bomo model vladanja zadnjih 30 let. Drzni in radikalni bomo. Čas je za spremembe, in to smo mi," je dejal svojim članom in podpornikom.

Del torijcev si želi v opozicijo

Peter J. Verovšek: "Zmaga laburistov bi pomenila zasuk na levo sredino. Na Keira Starmerja bi lahko gledali kot na novega Tonyja Blaira."
Osebni arhiv

Dr. Peter J. Verovšek, politolog in profesor na Univerzi v Groningenu, pravi, da se Britanci soočajo z realno možnostjo, da po volitvah dobijo laburistično vlado. "Zadnjo laburistično vlado so imeli pred 13 leti, tako da bi to bila velika sprememba. Kaj bi to pomenilo? Sunakova vlada ni tako ideološko proti EU, kot je bila vlada Borisa Johnsona. Sunak je bolj pragmatičen, tehnokratski politik, stranko je skušal preusmeriti od brexita. Starmer je pa že dolgo proevropsko usmerjen, a tudi on ne želi več odpirati vprašanja brexita. Zagotovo bo skušal izboljšati odnose z EU. Kar se Velike Britanije tiče, bi zmaga laburistov pomenila zasuk na levo sredino. Zdi se mi, da bi lahko na Keira Starmerja gledali kot na novega Tonyja Blaira," komentira Verovšek.

Sogovornik o Sunakovem soočanju z upadom podpore pravi, da je že spremenil politiko, kakršne so bili Britanci vajeni pod Johnsonom, ki da je bil priljubljena, a neresna figura. "Sunak je resen politik, blizu je finančnemu sektorju in Silicijevi dolini. Skuša dokazati, da je konservativna stranka resna, pragmatična stranka, ki je zmožna narediti dobre stvari. To je bil dober premik. Drug premik pa je prizadevanje, da stranka ne bi bila znana le po brexitu, temveč tudi po kulturni politiki. Nekateri znotraj stranke pa pravijo, da bi po toliko letih na oblasti potrebovali reset in da bi jim koristilo, če bi za nekaj časa šli v opozicijo. Torijci so trenutno zelo razdeljeni med populističnim in libertarnim krilom, ki želi zmanjšati proračun. Če bi bili v opoziciji, bi se morda lahko poenotili," je še povedal.

Gospodarstvo stagnira, Sunak sprejema tvegane poteze

Jana Javornik: "Vladajoča stranka standarde znižuje na vseh nivojih, tudi v izobraževalnem sistemu."
Osebni Arhiv

Sociologinja in predavateljica na Univerzi v Leedsu dr. Jana Javornik pravi, da po podatkih političnega monitoring 86 odstotkov Britancev meni, da država potrebuje novo ekipo voditeljev in voditeljic, saj jih je, ne glede na politično pripadnost, večina nezadovoljnih z aktualno oblastjo. "Gospodarstvo stagnira, napovedi za preostanek leta niso dobre. Država se sooča z visoko inflacijo in izjemno visokimi življenjskimi stroški, z novim zagonom okužb brez ustreznega cepilnega programa. Zdravstveni sistem razpada, stavke se nadaljujejo. Dostopnost zdravstva se slabša, čakalne vrste se podaljšujejo, tudi za dostop do osebnega zdravnika. Vladajoča konservativna stranka v sistem posega z nepremišljenimi potezami, standarde znižujejo na vseh nivojih, tudi v izobraževalnem sistemu," razmere na Otoku opiše sogovornica.

O britanskem premierju Sunaku meni, da je v zadnjem času opravil kar nekaj tveganih, a odmevnih potez. "Na področju hitre železnice HS2 je umaknil 36 milijard funtov vredno investicijo hitre proge iz Birminghama v Manchester in jo preusmeril v druge prometne sheme. V državi se poznajo izidi lokalnih volilnih vedenj in vse večja podpora laburistom. Konservativna stranka je postala populistična radikalno desna stranka z malo pragmatizma ali zmožnosti ustvarjanja konsenza na levici. To je razvidno iz Sunakove obrambe trenutno radikalne politike omejevanja priseljevanja, odnosa do socialne pomoči ter identitetne politike. Napadi na laburiste so postali očitni elementi vzpostavljanja ločnic," razlaga Jana Javornik.

Jana Javornik

Sogovornica meni, da so napovedi za torijce na naslednjih splošnih volitvah slabe. "Sunak trenutno uživa enako podporo, kot jo je imel Boris Johnson v najslabšem trenutku. Torijci v javnomnenjskih raziskavah za laburisti zaostajajo za 15 do 20 odstotkov. Sunakova velika tema pod znamko Rishi 2.0 je zlom oziroma kriza britanskega političnega sistema, pri čemer sebe vidi kot kandidata za spremembo po 30 letih političnega sistema. Sunakova prioriteta - namesto financiranja zdravstvenega sistema, dviga plač, izboljšanja socialne varnosti ljudi - je zakon o prepovedi kajenja. To povzame celotno naravo te vlade," še komentira razmere na Downing Streetu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta