Pred lokalnimi volitvami v Srbiji podpora Vučiću tudi iz Ljubljane

Jon Knez Jon Knez
30.05.2024 05:00

Presenečenja na volitvah ni pričakovati, saj del opozicije volitve bojkotira. Da bodo v nedeljo skupaj slavili, je Vučiću sporočil ljubljanski župan Zoran Janković.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Janković je na mitingu v Beogradu izrazil podporo Vučićevi SNS. 
Predsedništvo Srbije

V Srbiji bodo v nedeljo  lokalne volitve v Beogradu in še v 80 občinah. Presenečenj ni za pričakovati, v glavnih mestih bo zmago najverjetneje odnesla vladajoča Srbska napredna stranka (SNS) s partnerskimi strankami. V Beogradu volitve ponavljajo, saj nobena izmed decembra izvoljenih strank in list v beograjski mestni skupščini ni uspela oblikovati večine.

Opozicijska koalicija Srbija proti nasilju je medtem razpadla. Najmočnejša opozicijska Stranka svobode in pravice volitve v beograjsko skupščino bojkotira. Podpredsednica stranke Marinika Tepić je dejala, da na volitve ne gredo, ker za izvedbo poštenih, svobodnih volitev ni izpolnjen niti en pogoj. Želeli so si namreč volitve prelo​žiti na jesen. Če bi ostale opozicijske stranke združene, bi jim uspelo, je prepričana.

Marinka Tepič, podpredsednica Stranke svobode in pravice, meni, da niso izpolnjeni pogoji za poštene volitve. 
Robert Balen

Gre pa na volitve stranka Narodno gibanje Srbije predsednika Miroslava Aleksića​, ki meni, da je bojkot direktna podpora vladajočemu režimu. "Ne moremo bojkotirati volitev v Beogradu. Oblast se bori za preživetje. Če izgubijo Beograd, bodo izgubili oblast. Bojkot bi pomenil, da bomo predali Beograd brez boja," je dejal za srbsko televizijo Insajder in izpostavil, da je opoziciji uspelo spremeniti nekaj volilnih zakonov. 

Če bi opozicija bila enotna, bi imela možnosti

Ne bojkotira pa opozicija volitev v drugih krajih Srbije. V Novem Sadu so se opozicijske stranke - od levih do desnih - povezale in gredo na volitve skupaj. Da je opozicija razklana, je opozoril tudi naš sogovornik, politolog in profesor Dušan Spasojević iz Beograda. "Razprava o bojkotu je, kot pred štirimi leti, med opozicijskimi strankami zelo ostra. Padajo težke besede. Menim, da bo tudi to vplivalo na izid volitev. Razpoloženje v javnosti je čudno, ljudje so zmedeni in to lahko privede do apatije," je dejal. Meni, da bi opozicija v nekaj beograjskih občinah in Novem Sadu lahko premagala SNS, če bi bila enotna.

"Če bi šli na volitve enotno, bi zagotovo bili favoriti. V nekaj mestih, vključno z Beogradom, pa opozicija ni favorit, imajo pa vseeno možnosti za dober rezultat. Po dolgih letih so to prve volitve, na katerih bi SNS lahko nekaj izgubila. Tega se zavedajo, zato je Vučić združil lokalne volitve in ponovitev volitev v beograjsko skupščino," je še dejal Spasojević. Podobno je pred časom v intervjuju za Večer opozoril tudi nekdanji srbski predsednik Boris Tadić

Janković na mitingu izrazil podporo Vučiću in SNS

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je pred lokalnimi volitvami dejal, da bodo te zelo pomembne za srbske občine. "Kadar gre za prihodnost naše države, moramo biti soglasni, saj delamo skupaj za dobrobit državljanov. Zahvaljujem se koalicijskim partnerjem. Ni pomembno, iz katere stranke kdo prihaja, temveč to, da skupaj delamo za dobro Srbije," je dejal v torek na mitingu SNS, kjer je bil prisoten tudi župan Ljubljane Zoran Janković. V nagovoru je napovedal, da bodo v nedeljo skupaj slavili zmago. "Veseli me, da bo Beograd leta 2027 gostil Expo. V prihodnjem mandatu vam želim dobro sodelovanje župana z vlado in predsednikom. Veste, da je zame Ljubljana najlepše mesto na svetu, ampak Beograd bo kmalu kot Ljubljana. Srečno, Beograd, srečno, Srbija!" Janković je sicer tesen politični zaveznik Vučića in predsednika Republike srbske Milorada Dodika

Reuters

Srbska prestolnica je zaradi volitev in minulega glasovanja o resoluciji o genocidu v Srebrenici v Generalni skupščini Združenih narodov polepljena s plakati Vučića in njegove SNS. Kritiki opozarjajo, da so uzurpirali ves oglasni prostor. Obešeni so tudi plakati "Srbi niso genocidni narod". 

Poraz v Združenih narodih razglasili za zmago

Generalna skupščina ZN je v četrtek s 84 glasovi za, 19 proti in 68 vzdržanimi potrdila resolucijo, ki 11. julij razglaša za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici. Predlagali sta jo Nemčija in Ruanda, Slovenija pa je pri njej sodelovala skupaj s skoraj 40 državami. Vučić je ostro nasprotoval sprejetju resolucije, češ da bo srbski narod kolektivno odgovoren za genocid nad Bošnjaki, čeprav v besedilu dokumenta piše, da je krivda individualna. Odpravil se je v New York in glasovanje pričakal odet v srbsko zastavo. Okrivil je Zahod, da spet dela proti Srbiji, Dodik pa je ponovno zagrozil z odcepitvijo srbske entitete od BiH, kar prepoveduje Daytonski sporazum iz leta 1995.

Vučićeva propagandna mašinerija 
Robert Balen

"Oblasti v Beogradu in Banjaluki slavijo, kot da so Srbi zmagali. Podobno kot počnejo z mitom o kosovski bitki iz leta 1389. Resolucija je sprejeta, za naše oblasti pa kot da ni. Trdijo, da je resolucijo podprlo zgolj 84 držav. Najprej so oblasti Srbe skušale prepričati, da jih bo resolucija razglasila za genocidni narod, česar seveda v dokumentu ne piše. Rezultat glasovanja Vučiću ustreza, ker je število vzdržanih bilo veliko, namesto pričakovanih sto pa je resolucijo podprlo le 84 držav," so zapisali dan po glasovanju v enem redkih neodvisnih srbskih časnikov Danas, medtem ko so tabloidi na naslovnicah Vučića opevali kot heroja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta