Preiskava: Dron, ki je zaradi tehnične okvare padel na zagrebški Jarun, je nosil bombo z vžigalnikom. Kdo pa ga je poslal?

Va
13.04.2022 13:36

Tako bombo kot vžigalnik so izdelali v državah bivše Sovjetske zveze, pravijo v Zagrebu. Po do zdaj ugotovljenem na brezpilotniku ni bilo vojaškega eksploziva. Kaj natanko pa je bilo, ni mogoče ugotoviti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preiskovalci pri kraterju, ki ga je za seboj pustil padli brezpilotnik.
EPA

Dron, ki je 10. marca ponoči padel na zagrebški Jarun, je nosil predelano bombo OFAB 100-120 z vžigalnikom AVU-ET 350F, ob strmoglavljenju pa je eksplodiral, so do zdaj v Zagrebu ugotovili v preiskavi incidenta z začetka vojne v Ukrajini. Še vedno pa ni jasno, kaj natanko je eksplodiralo niti čigav je bil brezpilotnik nad glavnim mestom Hrvaške. 

Tako bombo kot vžigalnik so izdelali v državah bivše Sovjetske zveze, pravijo v Zagrebu. Po do zdaj ugotovljenem na brezpilotniku ni bilo vojaškega eksploziva. Vsaj ne "običajnega" TNT-ja. Kaj natanko pa je bilo, ni mogoče ugotoviti, ker je "visokoenergetska nekonvencionalna snov v eksploziji popolnoma razpadla". Zelo poškodovana je tudi črna skrinjica.  

Materialne škode na mestu eksplozije je vsaj za pol milijona kun. Poškodovanih je bilo 96 vozil. Letalnik je bil izdelan za izvidniške polete in je letel z nadzvočno hitrostjo, je povedal glavni hrvaški vojaški preiskovalec Mario Počinok. Incident nad Zagrebom je po navedbah Dnevnika.hr uvrstil med letalske nesreče zaradi tehnične okvare in resno kaznivo dejanje. Takšno zračno plovilo lahko med letom trikrat spremeni smer, je pojasnil: "To je popolnoma avtomatiziran stroj, ki opravlja funkcijo izvidništva in snemanja."

Med ostanki so odkrili sledi plina amoniaka. Na desnem krilu letečega predmeta pa največ rdeče barve. Videlo se je tudi, da je bil na osnovno barvo pozneje dodan nov barvni sloj. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta