Preiskovalci: Bryantov helikopter ni imel ključnega varnostnega sistema, ki bi lahko preprečil strmoglavljenje

Gr.G.
29.01.2020 14:48

NTSB je vgradnjo varnostnega sistema TAWS v preteklosti že priporočala, FAA pa nadgradnje ni zapovedala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Ameriški Nacionalni odbor za varnost prometa (NTSB), ki preiskuje tragično nesrečo helikopterja, v kateri je med drugim umrl Kobe Bryant, je ugotovil, da helikopter ni bil opremljen s ključnim varnostnim sistemom, ki bi utegnil preprečiti strmoglavljenje. Če bi helikopter imel nameščen TAWS (Terrain Avoidance Warning System - sistem za opozarjanje in izogibanje terenu), kakršnega že več let uporabljajo vsa komercialna letala in s katerim je NTSB priporočal opremiti tudi večje potniške helikopterje, vendar ameriška Zvezna uprava za letalstvo FAA nadgradnje ni zahtevala, morda do trčenja v hrib ne bi prišlo. 
{twitter}https://twitter.com/Reuters/status/1222469434570199040{/twitter}
"TAWS bi gotovo bil v pomoč, saj bi pilota oskrbel z informacijami o tem, nad kakšnim ozemljem pilotira," je dejala Jennifer Homendy, vodilna preiskovalka NTSB. Strmoglavljeni helikopter prav tako ni imel črnih skrinjic, ki bi posnele komunikacijo pilota ali podatke o letu. Tako bi preiskovalci nesreče imeli enostavnejše delo pri ugotavljanju vzrokov za strmoglavljenje, ki bi se mu lahko pilot izognil, če bi s helikopterjem letel zgolj devet metrov višje. 
{embed_youtube}https://youtu.be/bqbxhHiE8e4{/embed_youtube}
V torek so ekipe NTSB s hriba že odpeljale prve kose razbitin kot tudi posmrtne ostanke devetih oseb, ki so izgubile življenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta