Prešteto. Joe Biden je predsednik! "Amerika, počaščen sem, da si me izbrala za vodenje naše velike države."

STA, VČ
08.11.2020 02:02

To je najprej tvitnil bodoči ameriški predsednik. "S tem, ko je kampanje konec, je čas, da jezo in ostro retoriko pustimo za seboj in stopimo skupaj kot narod," so njegove besede nato sporočili iz njegovega štaba. Zna se zgoditi, da bo Biden volitve dobil rekordno tako po volilni udeležbi kot po številu elektorskih glasov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odločeno!
EPA

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden, ki so ga v soboto zvečer po našem času ameriški mediji razglasili za novega predsednika ZDA, 46. po vrsti, je v prvem odzivu na Twitterju zapisal, da je počaščen, da so ga Američani izbrali za vodenje "naše velike države". Obljubil je, da bo predsednik vseh Američanov.

"Amerika, počaščen sem, da si me izbrala za vodenje naše velike države," je sporočil nekdanji ameriški podpredsednik. "Delo, ki je pred nami, bo težko, vendar vam obljubljam, da bom predsednik vseh Američanov, ne glede na to, ali ste glasovali zame ali ne," je poudaril. "Ohranil bom zaupanje, ki ste ga položili vame," je še tvitnil.

"S tem, ko je kampanje konec, je čas, da jezo in ostro retoriko pustimo za seboj in stopimo skupaj kot narod," je kasneje zapisal v izjavi, ki jo je objavila njegova kampanja."Čas je, da se Amerika poenoti. In pozdravi," je pozval. Poudaril je, da ni stvari, ki je ne morejo narediti, če to naredijo skupaj, poroča britanski BBC.

Odzvala se je tudi soproga novoizvoljenega predsednika Jill Biden. "On bo predsednik za vse naše družine," je bodoča prva dama zapisala na Twitterju.

Joe Biden je z zmago v Pensilvaniji dobil še 20 elektorskih glasov ter tako presegel mejo 270 glasov, ki je potrebna za izvolitev v Belo hišo. To je bilo v soboto naposled dovolj za (medijsko) razglasitev zmage po volitvah na prvi novembrski torek. Bidna so nekaj ur pozneje razglasili za zmagovalca tudi v Nevadi, s čimer je zbral že najmanj 279 od 270 elektorskih glasov potrebnih za zmago na predsedniških volitvah v ZDA. Nekateri, tudi televizija Fox News, so mu pripisali tudi zmago v Arizoni. Z Arizono ima Biden že 290 elektorskih glasov, preostane pa še odločitev v Georgii in Severni Karolini. Slednjo, kjer lahko po državnem zakonu preštevajo glasovnice še 12 dni po volitvah, bo najverjetneje dobil republikanec Donald Trump, ki bo s tem seštevek elektorskih glasov s sedanjih 214 povečal na 229. Na koncu bo dobil še tri elektorske glasove iz Aljaske za skupni seštevek 232 elektorskih glasov.

Biden je v Georgii vodil za več kot 9000 glasov in bo prednost najverjetneje ohranil tudi po ponovnem štetju glasovnic ter osvojil 16 elektorskih glasov Georgie za skupni seštevek 306 elektorjev, kar je toliko, kot jih je Trump osvojil leta 2016 proti Hillary Clinton.

Po razglasitvi Bidnove zmage v Pensilvaniji je po večjih ameriških mestih ZDA izbruhnilo spontano proslavljanje, Bidnu pa so čestitke za zmago začeli pošiljati svetovni voditelji. Opazni izjemi v Evropi sta bila premierja Madžarske Viktor Orban in Slovenije Janez Janša.

Trump poraza še ni priznal in ga najverjetneje ne bo še nekaj časa, saj je njegova kampanja vložila številne tožbe proti volilnim izidom. Poraza še ne priznava tudi večji del njegovih privržencev, ki pa do sinoči niso povzročali izgredov. Razglasitev Bidnove zmage je minila v proslavljanju, ponekod tudi z ognjemeti, Trumpovi nasprotniki pa so se množično zbrali pred Belo hišo.

Trump je sinoči pred Bidnovim zmagoslavnim govorom v Delawaru tvitnil le to, da je osvojil več kot 70 milijonov glasov volivcev, česar ni osvojil še noben predsednik ZDA, ki se je potegoval za ponovno izvolitev. Problem zanj je v tem, da je izzivalec Biden dobil veliko več glasov. Glasove bodo še šteli, vendar pa je Biden do sinoči dobil več kot 75 milijonov glasov, Trump pa več kot 70,6 milijona glasov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta