Kanadski in britanski premier med prvimi čestitala bodočima predsedniku in podpredsednici ZDA

STA, VČ
07.11.2020 19:12
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Joe Biden in Kamala Harris, posnetek je z ene od predvolilnih debat.  
Reuters

Demokrat Joe Biden, ki so ga ameriški mediji glede na projekcije danes razglasili za zmagovalca predsedniških volitev v ZDA, že dobiva čestitke iz tujine. Med prvimi sta mu čestitala kanadski premier Justin Trudeau in britanski premier Boris Johnson, sodelovanja z njim se veselijo v Nemčiji.
"Naši državi sta tesni prijateljici, partnerici in zaveznici. Naš odnos je edinstven na svetu. Res se veselim sodelovanja," je tvitnil Trudeau, s katerim se je dosedanji ameriški predsednik Donald Trump večkrat zapletel v spore.
Johnson pa je Bidnu in bodoči podpredsednici Kamali Harris čestital za "zgodovinski dosežek" ter poudaril, da so ZDA najpomembnejša britanska zaveznica. Dodal je, da se veselijo sodelovanja na prednostnih področjih od podnebnih sprememb do trgovine in varnosti.
Nemški zunanji minister Heiko Maas je na Twitterju zapisal, da se veselijo sodelovanja z novo ameriško vlado. "Radi bi vlagali v sodelovanje za nov transatlantski začetek," je poudaril.
Nemški finančni minister Olaf Scholz pa je poudaril, da ZDA ostajajo najpomembnejši in najtesnejši partner Evrope.
V času predsednika Trumpa so bili odnosi med ZDA in Nemčijo zelo napeti, ameriški predsednik je večkrat ostro kritiziral politiko Berlina in nemško kanclerko Angelo Merkel.
Predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Donald Tusk pa je tvitnil, da je lahko Trumpov poraz začetek konca zmagoslavja skrajno desnih populizmov tudi v Evropi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta