Priznal pod prisilo? Aretirani beloruski novinar izjavil, da je bil za množičnimi nemiri v Minsku. Pravi, da nima zdravstvenih težav

STA, VČ
25.05.2021 08:23
Na posnetku, ki je bil objavljen na vladi naklonjenem kanalu na aplikaciji Telegram, 26-letnik priznava očitana dejanja, a naj bi bil to po mnenju opozicije naredil pod prisilo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roman Protasević med izjavo v centru za pridržanje v Minsku. 
Reuters

Belorusija je potrdila aretacijo opozicijskega novinarja Romana Protaseviča, ki so ga v nedeljo prijeli po prisilnem pristanku letala v Minsku. Na posnetku, ki je bil objavljen na vladi naklonjenem kanalu na aplikaciji Telegram, 26-letnik priznava očitana dejanja, a naj bi bil to po mnenju opozicije naredil pod prisilo. 

Bloger in opozicijski aktivist se doma med drugim sooča z obtožbami na račun spodbujanja protestov proti dolgoletnemu voditelju Belorusije Aleksandru Lukašenku. Na posnetku pove, da se nahaja v centru za pridržanje v Minsku, in zatrdi, da nima nikakršnih zdravstvenih težav. Doda še, da sodeluje s preiskovalci, in priznava organizacijo "množičnih nemirov v Minsku", vsebino videa povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Opozicija je v odzivu na posnetek zatrdila, da je bil vanj prisiljen, pri čemer izpostavljajo, da so na njegovem obrazu vidni znaki nasilja.

Pred tem je že belorusko notranje ministrstvo prav tako prek Telegrama potrdilo, da je Protasevič pridržan v Minsku, in zavrnilo poročila, da naj bi bil zaradi težav s srcem v bolnišnici. S tem so oblasti v Minsku prvič od njegove aretacije v nedeljo sporočile, kje se nahaja.

Skupaj z njim je bila prijeta tudi ruska državljanka Sofija Sapega, kar je potrdilo tudi rusko veleposlaništvo v Minsku. Šlo naj bi za blogerjevo partnerko.

Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska je izrazila zaskrbljenost za oba. Glede na informacije, ki so ji jih posredovali sorodniki Sapege, naj bi jo bili odpeljali v zapor Okrestina v Minsku, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dvojico so beloruske prijele v nedeljo, ko so letalo irske nizkocenovne družbe Ryanair, ki je na poti iz Grčije v Litvo letelo nad Belorusijo, prisilile, da je pristalo v Minsku.

Svetovni voditelji so izražali ogorčenje nad dejanjem, ki ga označujejo kot državno ugrabitev in celo terorizem. Voditelji članic EU so v ponedeljek v Bruslju pozvali k prepovedi prometa v zračnem prostoru EU za beloruska letala in uporabo evropskih letališč. Prav tako so pozvali letalske družbe v EU, naj se izogibajo preletom nad Belorusijo, in se zavzeli za takojšnjo izpustitev Protaseviča.

Naznanitev sankcij je pozdravil ameriški predsednik Joe Biden, ki je prav tako ostro obsodil dejanje Belorusije kot kršitev mednarodnih norm. "Ta nezaslišani incident in posnetek, ki ga je gospod Protasevič glede na videno posnel pod prisilo, sta sramoten napad tako na političnega disidenta kot svobodo medijev," je sporočil. Svojo ekipo je zaprosil, naj pripravi "ustrezne možnosti" za ukrepanje proti odgovornim. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta