Putin Ukrajino obtožil poskusa napada na jedrsko elektrarno Kursk

STA, A.L.
22.08.2024 15:55

Ukrajina je poskušala napasti jedrsko elektrarno Kursk, ki je sicer od območja spopadov oddaljena okoli 50 kilometrov, je danes zatrdil ruski predsednik Vladimir Putin, pri čemer dokazov za svoje navedbe ni podal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Sovražnik je ponoči poskušal napasti jedrsko elektrarno, o čemer je bila obveščena Mednarodna agencija za jedrsko energijo," je izjavil Putin.
Reuters

Nuklearko bo predvidoma prihodnji teden obiskal generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi.

"Sovražnik je ponoči poskušal napasti jedrsko elektrarno, o čemer je bila obveščena Mednarodna agencija za jedrsko energijo," je izjavil Putin. Ruski mediji pred tem niso poročali o poskusu napada na nuklearko, ki je sicer v središču pozornosti, odkar je Ukrajina 6. avgusta sprožila kopensko ofenzivo na obmejno rusko regijo Kursk.

Jedrsko elektrarno Kursk, ki je od območja spopadov oddaljena okoli 50 kilometrov, namerava prihodnji teden obiskati direktor IAEA Rafael Grossi, je danes za francosko tiskovno agencijo AFP napovedal tiskovni predstavnik agencije.

Grossi je sicer že 9. avgusta zaradi spopadov v Kursku Rusijo in Ukrajino pozval k spoštovanju pravil jedrske varnosti na konfliktnih območjih. "Na tej točki bi rad pozval vse strani k maksimalni zadržanosti, da bi se izognili jedrski nesreči s potencialno resnimi posledicami sevanja," je opozoril.

Ukrajina in Rusija sta si od začetka ruske invazije februarja 2022 večkrat izmenjali obtožbe glede ogrožanja jedrske varnosti. Ruska vojska je v prvih dneh invazije začasno zavzela nuklearko v Černobilu, pozneje pa tudi nuklearko v Zaporožju, ki jo še vedno nadzira.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta