Ukrajinski uspeh v Rusiji je osupljiv, a za to Ukrajinci plačujejo visoko ceno

M.R.
20.08.2024 12:42

Ukrajinske sile so po svojih trditvah zavzele več ozemlja v Rusiji, kot so ga Rusi zavzeli v Ukrajini v celem letu. To je povsem spremenilo pogled na sposobnosti ukrajinske vojske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uničen ukrajinski oklepnik v regiji Kursk
Reuters/Rusko obrambno ministrstvo

Hkrati naj bi Ukrajincem vdor v rusko regijo Kursk precej dvignil moralo. A vseeno ta osupljivi uspeh še ni dosegel svojega pravega namena. Rusi namreč na bojiščih v Ukrajini še vedno vztrajno napredujejo. Ruski vojaki še naprej prodirajo skozi ukrajinsko obrambo, zavzemajo vasi in mesta in se približujejo glavnem cilju predsednika Vladimirja Putina - popolnemu nadzoru nad regijo Doneck na vzhodu Ukrajine. 

Včeraj so ruske sile zavzele skoraj celo mesto Nju Jork, vstopile v bližnji Toreck in se nevarno približale logistično pomembnemu mestu Pokrovsku. Eden izmed poveljnikov ukrajinske topniške brigade v vzhodni Ukrajini je za časnik Financial Times (FT) povedal, da je med razlogi za rusko napredovanje tudi ukrajinska premestitev resursov na sever, v rusko regijo Kursk.

Njegove sile so morale spet začeti varčevati s topovskimi izstrelki, tako kot v času, ko je ameriški kongres ustavil ameriško pomoč Ukrajini. Razlog pa je prav prerazporeditev streliva za vdor v Kursk. 

Ruski vojak na neznani lokaciji na fronti
EPA/Rusko obrambno ministrstvo

Ukrajinci v Kursk poslali elitne enote

Za akcijo v Kursku je Ukrajina namenila več kot 10 tisoč vojakov, med njimi številne elitne zračno-desantne sile in mehanizirane brigade. Premestili so jih iz Donecka in Harkova, kjer trenutno potekajo najhujši spopadi, so za FT povedali uradniki, vključeni v operacijo. 

Potrjeno je, da je najmanj 20 ukrajinskih enot vključenih v vdor v Kursk. Nekatere med njimi bi morale biti rezervne sile pri krepitvi obrambnih linij in razbremeniti sile, ki se na vzhodu že mesece in celo leta borijo brez premora. 

Tudi v dneh pred invazijo na Kursk je ukrajinska obramba v regiji Doneck "kazala razpoke", je povedal eden izmed visokih ukrajinskih uradnikov, ki je seznanjen s sedanjimi operacijami. Pojasnil je, da so ruske sile ustvarile "taktični napredek" v Donecku in da bodo "verjetno napredovale še naprej, če se položaj ne spremeni"

Ukrajinski vojaki na tanku blizu Kurska
EPA

Rusi nimajo težav z mobilizacijo, Ukrajinci jo imajo

Glede na to, da je večji del rezerv usmerjen v Kursk, bo Ukrajina imela težave z dopolnjevanjem obrambnih lukenj in pri odgovoru na številne ruske grožnje, je ocenil Konrad Muzyka, direktor analitične skupine Rochan Consulting s sedežem na Poljskem, ki spremlja rusko-ukrajinsko vojno. "Rusija nima težav z mobilizacijo, Ukrajina pa ima težave pri novačenju ljudi, potrebnih za operacije v Donecku," je povedal za FT. 

Častniki in vojaki pehotnih enot na vzhodni bojni liniji se sedaj soočajo s še daljšimi rotacijami, je več virov potrdilo za FT. 

"Nihče ne more zahtevati dopusta"

Dva poročnika, ki sta služila brigadi na fronti v regiji Doneck, preden so ju poslali v Kursk, sta dejala, da sta imela v več kot dveh letih vojne le en mesec dopusta. Drugi vojak pa je dejal, da se je blizu Torecka brez dopusta boril več mesecev. Nato so mu ukazali, da mora v Kursk. "Nihče zdaj ne more zahtevati dopusta," je povedal in dodal: "Bili smo rezerva, zdaj smo tukaj."

Ukrajinski vojaki med vajo v regiji Sumi, ki meji na Kursk
Reuters

Ukrajinske izgube niso zanemarljive

Čeprav Kijev ne komentira žrtev, ima vdor v Kursk že nezanemarljivo materialno ceno. Ukrajinska vojska je namreč izgubila več nemških oklepnikov marder, ameriških vozil stryker in tudi ameriške raketne sisteme HIMARS. Izgube je seveda imela tudi ruska vojska. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in vrhovni poveljnik oboroženih sil Olesandr Sirski trdita, da je vzhodna fronta enako pomembna kot vdor v Kursk. Zelenski je pretekli teden rekel, da je Doneck kraj, kjer se "zgodi večina ruskih napadov in večina naše obrambne pozornosti je usmerjene tja". Sirski pa je dodal, da je položaj na vzhodu "še naprej težak, vendar pod nadzorom".

Ameriški uradniki so ta teden sporočili, da so opazili znake premestitve ruskih sil z juga in vzhoda na sever proti Kursku. Podrobnosti niso pojasnjevali. Litovsko obrambno ministrstvo je poročalo tudi, da so nekaj sil premestili iz ruske enklave Kaliningrad. 

Uničeno ukrajinsko oklepno vozilo v regiji Kursk 
Reuters/Rusko obrambno ministrstvo

Ni znakov, da Rusi umikajo svoje sile z glavne bojne linije

Ukrajinski vojaki in vojaški analitiki, ki spremljajo vojno, pa so sporočili, da ni nobenih jasnih indikacij, ki bi kazale, da Rusija premešča večjo količino sil s ključnih območij na prvi bojni liniji. "Navkljub ukrajinskim uspehom v regiji Kursk Rusi od tu še niso množično premeščali svojih sil," je sporočila ukrajinska 47. mehanizirana brigada, ki deluje na prvi bojni liniji. 

Pokrovsk pred padcem

Rusi so medtem vse bližje Pokrovsku, pomembnem logističnem vozlišču za ukrajinsko vojsko in hrbtenici njene obrambe preostalega dela Donecka. Minuli konec tedna je načelnik mestne vojaške uprave Sergij Dobrijak meščane pozval, še posebej tiste z otroki ter starejše, naj se nemudoma evakuirajo. 

Obvezna evakuacija družin z otroki iz Pokrovska se začenja ravno danes, so sporočile lokalne oblasti. Urednik zadnjega lokalnega časnika v sosednjem Mirnogradu Maksim Zabelja je že potrdil, da so se meščani začeli evakuirati. 

"Ljudje odhajajo, odnašajo svoje stvari. Številni so vzeli tudi pohištvo," je povedal za FT. Najbolj iskana podjetja v mestu so tista, ki izposojajo vozila. Pokrovsk je imel pred vojno 40 tisoč prebivalcev, od začetka vojne pa je to število prepolovljeno. Številni so pobegnili. "Nismo imeli izbire," je povedal Viktor, sicer upokojeni rudar. Dodal je, da Rusi mesto Mirnograd "brišejo z zemljevida".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta