Putin za čas pravoslavnega božiča ukazal ustavitev spopadov v Ukrajini. Svetovalec Zelenskega: To je cinična past

STA, ZUR, M.R.
05.01.2023 12:01

Ruski predsednik Vladimir Putin je ukazal prekinitev ognja med 12. uro 6. januarja in 24. uro 7. januarja. S tem je uslišal današnji poziv patriarha Kirila. Odzvali so se v Berlinu in Washingtonu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Patriarh Kiril in Vladimir Putin 
EPA

"Glede na poziv njegove svetosti, patriarha Kirila odrejam ministru za obrambo Ruske federacije, naj uvede prekinitev ognja vzdolž celotne bojne linije v Ukrajini od 12. ure 6. januarja do 24. ure 7. januarja letos," je v izjavi sporočila tiskovna služba Kremlja.

"Glede na to, da na območjih spopadov živi veliko število pravoslavcev, pozivamo ukrajinsko stran, naj razglasi prekinitev ognja in jim omogoči udeležbo pri bogoslužju na božični večer, pa tudi na božični dan," so še dodali v izjavi.

To je prvič, da je Rusija uvedla popolno prekinitev ognja v Ukrajini od začetka ofenzive februarja lani. Rusija mora zapustiti zasedena ozemlja, le tako bo lahko sklenila "začasno prekinitev ognja", je izjavil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Ob tem je poziv ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za hinavščino. "Prvič. Ukrajina ne napada tujega ozemlja in ne ubija civilistov, kot to počne Rusija. Ukrajina na svojem ozemlju uničuje le pripadnike okupacijske vojske ...," je na Twitterju zapisal Podoljak. "Drugič. Rusija mora zapustiti zasedena ozemlja - le tako bo lahko imela 'začasno prekinitev ognja'. Hinavščino obdržite zase," je dodal.

Podoljak se je pred tem že odzval tudi na besede vodje ruske pravoslavne cerkve, patriarha Kirila, ki je pred odločitvijo Putina pozval k prekinitvi ognja. Zapisal je, da ruska pravoslavna cerkev ni avtoriteta za svetovno pravoslavje in da deluje kot "vojni propagandist""Ruska pravoslavna cerkev je pozvala h genocidu nad Ukrajinci, spodbujala množične umore in vztraja pri še večji militarizaciji Rusije. Zato je njena izjava o 'božičnem premirju' cinična past in element propagande," je ocenil.

Biden: Putin želi najti nekaj kisika

Odziva ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega za zdaj sicer še ni. Sta se pa na rusko napoved premirja med božičem odzvali Nemčija in ZDA. "Tako imenovana prekinitev ognja ne prinaša ne svobode ne varnosti ljudem, ki živijo v vsakodnevnem strahu pod rusko okupacijo," je na Twitterju zapisala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in Ukrajincem zagotovila nadaljnjo podporo Berlina.

"Če bi Putin želel mir, bi svoje vojake pripeljal domov in vojne bi bilo konec. Toda očitno želi vojno po kratki prekinitvi nadaljevati," je še zapisala ministrica.

Medtem je ameriški predsednik Joe Biden dejal, da Putin s prekinitvijo ognja želi le "najti nekaj kisika". "Pripravljen je bil bombardirati bolnišnice, vrtce in cerkve" 25. decembra in na novo leto, je dejal Biden. "Mislim, da poskuša najti nekaj kisika," je dodal.

Tudi Erdogan pozval Putina k premirju

Pred tem je Vladimirja Putina k enostranski prekinitvi ognja med pravoslavnim božičem danes pozval tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Ta se je nato danes po telefonu pogovarjal tudi z ukrajinskim predsednikom Zelenskim.

"Predsednik Erdogan je dejal, da je treba pozive k mirovnim pogajanjem podpreti z enostransko prekinitvijo ognja in vizijo pravične rešitve," je Erdoganov urad navedel besede turškega predsednika, ki jih je v telefonskem pogovoru namenil Putinu.

Putin je Erdoganu odgovoril, da je Rusija pripravljena na resna pogajanja z Ukrajino, takoj ko bo slednja "sprejela že znane zahteve in novo ozemeljsko realnost". Ob tem naj bi poudaril tudi "destruktivno vlogo Zahoda" v Ukrajini.

Erdogan naj bi po pogovorih s Putinom danes opravil še ločen pogovor z Zelenskim. Turški voditelj je svoje dobre odnose tako z Moskvo kot s Kijevom že večkrat izkoristil za posredovanje v konfliktu med Rusijo in Ukrajino.

Epa

Turčija je med drugim gostila dva prva kroga mirovnih pogovorov med sprtima stranema in pomagala skleniti sporazum, ki so ga podprli Združeni narodi, s katerim je bila znova omogočena dobava ukrajinskega žita čez Črno morje.

Erdogan si je večkrat prizadeval tudi, da bi Putina in Zelenskega pripeljal v Turčijo na mirovni vrh in ju spravil za pogajalsko mizo, čeprav pri tem za zdaj ni bil uspešen.

Erdoganov današnji poziv je sledil podobnemu predlogu voditelja ruske pravoslavne cerkve, patriarha Kirila, ki je danes prav tako pozval k prekinitvi ognja v Ukrajini na pravoslavni božič, ki ga v soboto praznujeta obe državi.

"Jaz, Kiril, patriarh Moskve in vse Rusije, pozivam obe strani, vpleteni v konflikt, k prekinitvi ognja in vzpostavitvi božičnega premirja od 6. januarja ob 12. uri do 7. januarja ob polnoči, da bi se pravoslavni verniki lahko udeležili bogoslužja na božični večer in na dan Kristusovega rojstva," so njegovo izjavo navedli na uradni spletni strani ruske pravoslavne cerkve.

76-letni patriarh ruske cerkve je sicer odločen podpornik ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegove ofenzive v Ukrajini. Blagoslovil je ruske vojake, ki se borijo v Ukrajini, in imel več pridig, v katerih je ostro kritiziral Zahod in Ukrajino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta