Rad se je pojavljal v maskirnih oblačilih: Napadalec na Trumpa v avtomobilu prevažal sestavine za izdelavo bombe

Va
15.07.2024 10:17

Nekdanja sošolca Thomasa Matthewa Crooksa sta povedala, da so ga vrgli iz strelskega kluba, ker naj bi bil slab strelec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policija je blokirala ceste do Crooksovega domovanja.
David Maxwell

Atentator na Donalda Trumpa je deloval sam in v napadu na bivšega ameriškega predsednika uporabil legalno kupljeno puško, je ugotovil FBI.

Uporabljeno orožje zdaj preiskujejo forenziki FBI. Prav tako napadalčev telefon. V avtu, s katerim se je Thomas Matthew Crooks, ki so ga varnostne službe nazadnje ubile, v soboto pripeljal v neposredno bližino Trumpovega zborovanja, in na njegovem domu pa so preiskovalci našli tudi sumljiv eksplozivni material oziroma sestavne dele za izdelavo bomb. 

Mediji medtem objavljajo pričevanja, kakšen je bil Crooks. Kot dijak (maturiral je leta 2022) je bil med dobitniki nagrade Nacionalne iniciative za matematiko in znanost v višini 500 dolarjev.   

Eden od sošolcev ga je opisal kot super pametnega, briljantnega. Največ sta se pogovarjala o računalniških igrah. Posebnega interesa za politiko da ni kazal niti nič ni kazalo, da bi bil gojil  kakšne nore misli, je povedal.   

Thomas Matthew Crooks v času srednje šole. 
Reuters

No, neki drug sošolec ima nekoliko drugačne spomine. Crooks naj bi bil v šoli dnevno deležen maltretiranja, ker je bil zadržan fant, veljal je za osamljenega in celo izobčenca. Sošolec je omenil tudi, da se je rad pojavljal v lovskih in vojaških oblačilih. 

ABC News navaja besede dveh sošolcev, da so Crooksa vrgli iz šolskega strelskega kluba, ker naj bi bil slab strelec.

Za Daily Mail pa je govoril storilčev stric Mark Crooks. Povedal je, da storilčeve družine ni videl že leta, celo toliko časa, da niti ne razmišlja veliko o njih. Bili naj bi zelo zadržani.

Je napadalec imel pomoč? Bivši vojak predstavil drzno teorijo  

Veteran Dallas Alexander, ki je bil 14 let v kanadski vojski v enoti ostrostrelcev, zadolženih za varovanje svetovnih voditeljev in tudi kanadskega premierja, je medtem predstavil vznemirljivo teorijo. Bivši član elitne enote JTF2 je prepričan, da je 20-letni napadalec moral imeti pomoč od znotraj, "iz agencije, organizacije ali celo vlade". Preveč je očitno, pravi, da ne bi bilo tako. 

Takoj ko je videl fotografije prizorišča napada, narejene iz zraka, se mu je pojavil dvom, je Alexander objavil na družbenih omrežjih, povzel pa Daily Mail: "Ne morete sredi belega dne priti na streho zgradbe, ki je samo nekaj sto metrov od predsednika. Ne morete priti v položaj, da merite vanj, medtem ko govori. To se preprosto ne more zgoditi. Niti ni treba, da ste ostrostrelec, da vam je to jasno. Te strehe so najočitnejši kraji na vsem svetu. Še učenci sedmega razreda vedo, da je najprej treba pregledati okoliške strehe, ko gre za varovanje neke osebe." 

Ali je nekdo zamižal na eno oko ali pa je bilo vse načrtovano, je prepričan bivši vojak. "Če ste tako sposobni, da pridete tako blizu in se izognete vsemu temu varovanju pomembne osebe, potem bi morali tudi zadeti. To preprosto nima smisla," je zaključil.    

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta