(VIDEO) Na Trumpa streljal 20-letnik iz Pensilvanije, ki je bil prijavljen kot volivec republikancev

M.R.
14.07.2024 08:36

Ameriški Nacionalni preiskovalni urad FBI je sporočil, da naj bi na predsedniškega kandidata Donalda Trumpa streljal 20-letni Thomas Matthews Crooks.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policijska vozila pred domom napadalca na Donalda Trumpa
Profimedia

Šlo naj bi za moškega, ki se je leta 2021 registriral kot volivec republikancev, doma pa naj bi bil iz kraja Behtel Park v zvezni državi Penilvanija. Stanoval naj bi okoli 50 kilometrov stran od prizorišča napada na Trumpa. O napadalčevem motivu preiskovalci za zdaj še niso javno spregovorili. 

Ameriška televizija CNN pa poroča, da je Crooks januarja 2021 doniral, takrat je bil star 17 let, 15 ameriških dolarjev za projekt, ki je potekal pod okriljem demokratske stranke in je bil namenjen spodubdi demokratskim volivcem k udeležbi na volitvah.

Satelitski posnetek prizorišča Trumpovega predvolilnega shoda v Pensilvaniji
Reuters/Maxar Technologies

 

Streljal naj bi z mesta izven prizorišča Trumpovega predvolilnega shoda. Bil naj bi na strehi bližnje zgradbe in od tam večkrat ustrelil proti Trumpu, ki je pri tem utrpel poškodbo ušesa. Napadalec naj bi potem, ko so ga ustrelili agenti, obležal na mestu, ki je manj kot 150 metrov oddaljeno od govorniškega odra, na katerem je bil v času napada nekdanji ameriški predsednik.

Njegov oče Matthew Crooks je za ameriške medije dejal, da še "skuša dojeti, kaj se dogaja". Dodal je, da bo več povedal, ko bo opravil pogovor s policijo.

Po poročanju ameriških medijev je Thomas Crooks srednjo šolo končal leta 2022 in dobil 500 dolarjev nagrade Nacionalne iniciative za matematiko in znanost.

Tajna služba, ki med drugim varuje tudi nekdanje predsednike in predsedniške kandidate ter je tako skrbela za Trumpovo varnost tudi na tem shodu, zdaj raziskuje, kako je napadalcu uspelo priti tako blizu s puško. 

Republikanski kongresniki so že napovedali, da bodo glede tega sprožili preiskave in da bodo na zagovor pred pristojne kongresne odbore poklicali tudi direktorico Tajne službe Kiberly Cehatle

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta