Razkritje dokumentov: Z Epsteinom povezana tudi Clinton in Trump

J.K.
04.01.2024 18:01

V dokumentih so omenjeni še princ Andrew, Michael Jackson, David Copperfield, Stephen Hawking.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Clinton naj bi potoval z Eipsteinovim zasebnim letalom.
Reuters

Potem ko je sodnica Loretta Preska v New Yorku v sredo objavila prvi seznam več kot sto oseb, povezanih z Jeffreyem Epsteinom, so v javnost prišla nova, številna znana imena. Omenjeni so denimo nekdanja predsednika ZDA Bill Clinton in Donald Trump, britanski princ Andrew, glasbenik Michael Jackson, fizik Stephen Hawking in drugi. Kljub temu objava sodnih dokumentov ni prinesla novih pomembnih razkritij o ameriškem finančniku Epsteinu, ki si je po prijetju zaradi obtožb spolnih napadov in pedofilije avgusta 2019 v priporu vzel življenje. Med več kot sto navedenimi v dokumentih so nekateri obtoženi kaznivih dejanj, medtem ko so mnogi zgolj priče. Newyorška sodnica bo v prihodnjih dneh objavila še preostale dokumente, povezane z omenjeno tožbo.

Obtožb proti Trumpu ni. 
Reuters

Sodnica Preska je v odločitvi, da objavi poimenski seznam, pojasnila, da so bili številni posamezniki, navedeni v tožbi, že javno prepoznani v medijih ali v kazenskih postopkih. Mnogi naj ne bi nasprotovali objavi dokumentov. Sodnica je dejala, da imena žrtev spolnih zlorab ne bodo objavljena.

Nove obtožbe zoper princa Andrewa

Donald Trump in Bill Clinton, njuno ime je med razkritimi dokumenti, ki vsebujejo okoli tisoč strani izjav in pričanj, nista bila obtožena kaznivih dejanj. Omenjen je tudi britanski princ Andrew, ki ga je Američanka Virginia Giuffre tožila zaradi spolne zlorabe, ko je bila mladoletna. Andrew in Giuffre sta predlani dosegla dogovor o izvensodni poravnavi, princ pa je dobrodelni organizaciji za podporo žrtvam zlorab, ki jo je leta 2015 ustanovila Giuffre, namenil znatno vsoto denarja. V dokumentih je omenjena še Johanna Sjoberg, ki je trdila, da jo je princ Andrew leta 2001 v Epsteinovem stanovanju v New Yorku otipaval, kar je vojvoda Yorški zanikal. Dejal je, da gospe ni nikoli srečal. Sjorbegova je pričala, da ji je Epstein povedal, da ima Bill Clinton rad mlada dekleta, kar je razvidno iz njegove afere s tedaj 22-letno Monico Lewinsky. Ime Johanne Sjoberg je v dokumentih omenjeno tudi v zvezi z Michaelom Jacksonom in čarovnikom Davidom Copperfieldom, saj je rekla, da ju je spoznala prek Epsteina. Podatkov, da bi zagrešila kakšno kršitev, ni.

Hawking pri Epsteinu na orgiji?

Novost v objavljenih dokumentih so zapisi iz primera proti Ghislaine Maxwell, Epsteinovi nekdanji partnerki, ki mu je pomagala zlorabljati dekleta. Konec leta 2021 je bila zaradi trgovanja s spolnostjo obsojena na dvajset let zapora, na sodbo se je pritožila. Med drugim je pričala, da je Clinton večkrat potoval z Epsteinovim zasebnim letalom. Sodni dokumenti vključujejo tudi, da je odvetnik Ghislaine Maxwell skušal preprečiti, da bi v javnost prišel podatek, da je Clinton kmalu po tem, ko ni več bil predsednik, leta 2001 odpotoval na Epsteinov zasebni otok na Karibih.

Hawking naj bi se bil udeležil Eipsteinove orgije z mladoletniki. 
Bruno Vincent

Odvetnik je dejal, da če bi to bilo res, bi tajna služba, ki varuje Clintona, morala imeti ta podatek. Razkrito je bilo tudi elektronsko sporočilo, ki ga je Epstein poslal Maxwellovi. V njem jo je prosil, naj mu pomaga dokazati, da je pričevanje Virginie Giuffre lažno. Želel je tudi prekriti, da je njegov otok obiskal pokojni fizik Stephen Hawking. Tuji mediji pišejo, da naj bi se bil ​ Hawking udeležil orgije z mladoletniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta