Rusija in Ukrajina poročata o novih napadih z raketami in droni

N.S., STA
27.08.2023 14:16

Ukrajina je bila ponovno tarča ruskih zračnih napadov. Zračna obramba naj bi sestrelila štiri od skupno osmih ruskih manevrirnih raket, ostanki sestreljenih raket pa naj bi poškodovali dve osebi in deset hiš na obrobju Kijeva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Po navedbah ukrajinskih letalskih sil je zračna obramba v jutranjih urah sestrelila štiri od skupno osmih zaznanih ruskih manevrirnih raket, pri čemer za preostale štiri domnevajo, da so bile lažne. Rusija naj bi rakete izstrelila v bližini mesta Engels.

Na obrobju Kijeva naj bi ostanki sestreljenih raket poškodovali dve osebi in deset hiš. Zračno obrambo pa so aktivirali tudi v regiji Čerkasi, kjer o žrtvah ali škodi na infrastrukturi za zdaj ne poročajo.

Ruska zračna obramba je medtem nad regijama Brjansk in Kursk odbila nove domnevne ukrajinske napade z brezpilotnimi letalniki, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da so uničili dva drona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner regije Kursk Roman Starovojt pa je sporočil, da je brezpilotno letalo ponoči strmoglavilo v stanovanjsko hišo v mestu Kursk in razbilo okna v več nadstropjih. "Ni bilo požarov, nihče od prebivalcev ni bil poškodovan," je še dodal.

Do napada prihaja le dan potem, ko je guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov poročal, da je bila v vasi Ščetinovka, približno dva kilometra od meje z Ukrajino, v napadu z dronom ubita ena oseba. "Ukrajinske oborožene sile so z dronom odvrgle eksplozivno napravo, ko je moški kosil travo," je dejal.

Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v soboto ob ukrajinskem dnevu letalstva izrekel sožalje sorodnikom in bližnjim treh vojaških pilotov, ki so umrli v nedavnem trčenju dveh letal na severu Ukrajine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spomnil je, da je bil med žrtvami tudi znani pilot Andrij Pilščikov, ki je "ogromno prispeval k ukrajinski zračni obrambi v boju proti ruski agresiji". Prav tako je obljubil popolno preiskavo incidenta.

Sekretar ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov pa je v soboto naznanil, da se v Ukrajini pripravljajo na novo mobilizacijo. "Vojska se je obrnila na nas in verjetno bo prišlo do novih vpoklicev," je dejal.

Pri tem je poudaril, da to ni nenačrtovan ukrep ter da vse poteka po načrtu. Prav tako je pojasnil, da mobilizacija ne bo presegla parametrov, ki so bili določeni že ob začetku vojne 24. februarja 2022.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta