Rusija odgovornost za napad v Moskvi prvič pripisala IS

STA, A.L.
24.05.2024 10:05

Rusija je danes prvič skrajni skupini Islamska država (IS) pripisala odgovornost za marčevski napad na koncertno dvorano v bližini Moskve, v katerem je bilo ubitih več kot 140 ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glede na ugotovitve ruske obveščevalne službe je IS koordinirala napad na dvorano Crocus v predmestju Moskve, v katerem je 22. marca umrlo najmanj 144 ljudi, več kot 380 pa ranjenih.
EPA

V Moskvi pri tem niso ovrgli obtožb na račun Ukrajine, ki ji očitajo domnevno vpletenost v najbolj smrtonosni teroristični napad v državi v zadnjih dveh desetletjih.

Glede na ugotovitve ruske obveščevalne službe (FSB) je IS koordinirala napad na dvorano Crocus v predmestju Moskve, v katerem je 22. marca umrlo najmanj 144 ljudi, več kot 380 pa ranjenih.

Kot je danes dejal vodja FSB Aleksander Bortnikov, so med preiskavo ugotovili, da so priprave, financiranje, napad in umik teroristov prek interneta usklajevali pripadniki frakcije Provinca Islamske države Horasan (IS-K), ki deluje v Afganistanu in Pakistanu, poroča ruska tiskovna agencija Ria Novosti.

Rusija pri tem ni ovrgla svojih obtožb proti Ukrajini, ki ji pripisuje vpletenost v napad. Bortnikov je v današnji izjavi dejal še, da so teroristi po končanem napadu dobili jasna navodila, naj se pomaknejo proti ukrajinski meji, kjer je z druge strani zanje bilo pripravljeno "okno", povzema francoska tiskovna agencija AFP.

IS je po napadu sicer že večkrat prevzela odgovornost za dejanje, vendar je Moskva vztrajno poskušala povezati Ukrajino in Zahod z napadom. Ukrajina je vpletenost večkrat zanikala.

Na prizorišče koncertne dvorane Crocus v moskovskem predmestju Krasnogorsk so 22. marca vdrli oboroženi zamaskirani napadalci in začeli streljati, preden so stavbo zažgali. Ruske oblasti so v povezavi z napadom aretirale 12 ljudi, osem so jih obtožile kaznivih dejanj, povezanih s terorizmom. Med njimi so tudi štirje iz Tadžikistana, ki so obtoženi, da so izvedli napad na dvorano.

ZDA so sporočile, da so v začetku marca javno in po tihem opozorile Rusijo, da IS načrtuje napad na koncertno dvorano v Moskvi, vendar je Rusija to opozorilo zavrnila, je povedal neimenovani predstavnik ameriške obveščevalne službe, še navaja AFP.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta