Rusija poroča o sestrelitvi več kot 140 ukrajinskih dronov, na moskovskih letališčih zamude in odpovedi letov

STA, A.L.
10.09.2024 07:41

Ruska zračna obramba je ponoči po navedbah obrambnega ministrstva nad državo sestrelila 144 ukrajinskih dronov, od tega 20 nad prestolnico Moskva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
O žrtvah poročajo iz prestolnice, kjer je v stanovanjskem bloku v naselju blizu Moskve v 11. in 12. nadstropju stavbe izbruhnil požar.
Reuters

Od tam poročajo o smrti ženske in treh ranjenih. Vodja sveta za nacionalno varnost Sergej Šojgu je dejal, da je pogoj za začetek mirovnih pogajanj umik ukrajinske vojske z ruskega ozemlja.

72 dronov so prestregli nad obmejno regijo Brjansk, 20 nad Moskvo, 14 nad regijo Kursk, 13 nad regijo Tula, še 25 pa nad drugimi deli države, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

O žrtvah poročajo iz območja prestolnice, kjer je v 17-nadstropnem stanovanjskem bloku v naselju Ramenskoje blizu Moskve v 11. in 12. nadstropju stavbe izbruhnil požar. Po navedbah lokalnih oblasti je umrla 46-letna ženska, še trije ljudje so ranjeni.

Guverner moskovske regije Andrej Vorobjov in in moskovski župan Sergej Sobjanin sta sporočila, da so droni poleteli nad različne predele širšega območja mesta.

Na desetine ljudi so po njunih navedbah umaknili na varno, na štirih moskovskih letališčih je davi prihajalo do zamud in odpovedi letov.

V Kremlju so obsodili napad, ki po njihovi oceni dokazuje, da mora Rusija nadaljevati ofenzivo v Ukrajini. "Posebno vojaško operacijo moramo nadaljevati, da bi se zaščitili pred takšnimi incidenti," je dejal tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Medtem je vodja sveta za nacionalno varnost Sergej Šojgu za rusko državno televizijo povedal, da je pogoj za začetek mirovnih pogajanj umik ukrajinske vojske z ruskega ozemlja. "Dokler jih ne bomo pregnali z našega ozemlja, se seveda ne bomo pogajali z njimi," je dejal Šojgu.

Ukrajina je od začetka ruske ofenzive v Ukrajini februarja 2022 z brezpilotnimi letali večkrat napadla Moskvo in okolico. Današnji napad je prvi s smrtno žrtvijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta