ZDA Ukrajini namenja četrt milijarde vreden paket vojaške pomoči, London pošilja 650 sistemov protizračne obrambe

STA, M.R.
06.09.2024 11:39

Predsednik ZDA Joe Biden bo danes naznanil nov paket vojaške pomoči za Ukrajino v vrednosti 250 milijonov dolarjev (okoli 224 milijonov evrov), Velika Britanija pa bo Kijevu poslala 650 sistemov protizračne obrambe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ameriški obrmambni minister Lloyd Austin, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov
Reuters

Ameriško pomoč je na srečanju kontaktne skupine za Ukrajino v nemškem Ramsteinu, na katerem se mudi tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, napovedal ameriški obrambni minister Lloyd Austin.

"Z veseljem sporočam, da bo predsednik Biden danes napovedal dodaten paket varnostne pomoči za Ukrajino v višini 250 milijonov dolarjev," je v ameriškem letalskem oporišču v Nemčiji, ki je stalna lokacija srečanj kontaktne skupine za Ukrajino, povedal gostitelj zasedanja Austin.

Po njegovih besedah bodo ZDA, ki so kot največja donatorica Ukrajini doslej zagotovile že več deset milijard evrov vojaške pomoči, z novim paketom odgovorile na spreminjajoče se zahteve Kijeva v boju proti ruski agresiji.

Pogovori v Ramsteinu, na katerih sodelujejo predstavniki približno 50 držav, bodo sicer osredotočeni na krepitev ukrajinske zračne obrambe in obrambne industrije zahodnih zaveznic, je sporočil tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder.

Srečanja skupine se udeležuje tudi ukrajinski predsednik Zelenski, ki je zaveznice pozval, naj Kijevu zagotovijo več orožja. Vnovič jih je pozval tudi k odpravi omejitev pri uporabi zahodnih raket dolgega dosega, da bi ukrajinske sile lahko napadale cilje globoko v notranjosti Rusije.

Zelenski se bo ob robu srečanja zgodaj popoldne v Frankfurtu predvidoma srečal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Zatem se bo, kot je sam sporočil na omrežju Telegram, odpravil v Italijo, kjer se bo sestal z italijansko premierko Giorgio Meloni in udeležil mednarodnega gospodarskega foruma Ambrosetti.

London pošilja 650 sistemov zračne obrambe

Združeno kraljestvo bo Ukrajini poslalo 650 sistemov za zračno obrambo v skupni vrednosti 162 milijonov funtov (192 milijonov evrov), je danes sporočila vlada v Londonu. Formalno bo nov paket pomoči najavil obrambni minister John Healey na današnjem srečanju zaveznic Ukrajine v Nemčiji.

Za Healeya bo to prvo srečanje kontaktne skupine za podporo Ukrajini, je v izjavi za javnost zapisala britanska vlada.

Healey je v začetku tedna opravil tudi pogovor z ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovom, kjer je potrdil, da bo Združeno kraljestvo pred koncem leta Kijevu začelo dobavljati topniško strelivo v vrednosti 300 milijonov funtov. Še pred 2025 naj bi Ukrajina dobila tudi prve omenjene sisteme zračne obrambe, ki jih francosko podjetje Thales izdeluje v Belfastu.

Napovedana dobava lahkih raket se bo financirala iz britanskega sklada za pomoč Ukrajini v vrednosti treh milijard funtov letno. Del sredstev bo prispevala tudi Norveška.

Nova laburistična vlada tako kaže, da namerava nadaljevati vojaško podporo Ukrajini v času, ko je ta pod okrepljenimi ruskimi napadi iz zraka.

Podporo Kijevu je v četrtek v pogovoru z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim izrazil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta