Rusija se vrača k sporazumu o izvozu žita iz ukrajinskih pristanišč

STA, Va
02.11.2022 13:37

Iz Moskve so sporočili, da so od Kijeva prejeli zadostna varnostna zagotovila, da Ukrajina humanitarnega koridorja in ukrajinskih pristanišč ne bo uporabila za izvajanje vojaških operacij proti Ruski federaciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Rusija nadaljuje sodelovanje pri sporazumu o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč, so sporočili iz Moskve in dodali, da so od Kijeva prejeli zadostna varnostna zagotovila.

"Rusija meni, da so prejeta zagotovila trenutno zadostna, in nadaljuje z izvajanjem sporazuma," je v izjavi zapisalo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da so pisna zagotovila prejeli zaradi sodelovanja ZN in pomoči Turčije.

Ministrstvo je navedlo, da je Kijev zagotovil, da "humanitarnega koridorja in ukrajinskih pristanišč, določenih v interesu izvoza kmetijskih proizvodov, ne bo uporabil za izvajanje vojaških operacij proti Ruski federaciji".

Do odločitve Moskve, da nadaljuje sodelovanje, je prišlo dan po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin turškemu kolegu Recepu Tayyipu Erdoganu dejal, da želi od Kijeva "resnična zagotovila", preden se bo izvajanje sporazuma lahko nadaljevalo.

Čeprav je Koordinacijski center v Istanbulu, ki nadzoruje izvoz, v torek sporočil, da danes Črnega morja ne bo prečkala nobena ladja z žitom, pa je Erdogan po pogovoru med ruskim in turškim obrambnim ministrom v parlamentu naznanil, da se bo izvoz skladno z načrtom nadaljeval že danes.

Moskva je minulo soboto sporočila, da ustavlja sodelovanje v sporazumu o izvozu žita, ki sta ga sprti strani ob posredovanju Združenih narodov in Turčije sklenili julija. Odgovornost za to so pripisali Ukrajini, ker je po ruskih navedbah z brezpilotnimi letalniki in plovili napadla rusko črnomorsko floto v Sevastopolu na Krimu.

Namen sporazuma je zmanjšati svetovno prehransko krizo, ki jo je konec februarja sprožila ruska invazija na Ukrajino. Dogovor je doslej omogočil izvoz več kot 9,7 milijona ton žita.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta