Rusija ustavila izvajanje sporazuma o izvozu ukrajinskega žita

K. Š., STA
29.10.2022 17:46

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da ustavlja sodelovanje v sporazumu za izvoz ukrajinskega žita, ki je bil dogovorjen ob posredovanju Združenih narodov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Odgovornost za to so v Moskvi pripisali Ukrajini, ker da je z brezpilotnimi letalniki in plovili napadla rusko črnomorsko floto v Sevastopolu na Krimu.

"V luči terorističnega napada, ki ga je režim v Kijevu izvedel s pomočjo britanskih strokovnjakov na ladje črnomorske flote in civilna plovila, ki sodelujejo pri varovanju žitnih koridorjev, Rusija ustavlja svoje sodelovanje pri izvajanju sporazuma o izvozu kmetijskih proizvodov iz ukrajinskih pristanišč," je na Telegramu sporočilo rusko obrambno ministrstvo, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Malo prej je rusko obrambno ministrstvo za napad v Sevastopolu na okupiranem Krimu okrivilo Ukrajino, pa tudi Veliko Britanijo. Ta naj bi bila odgovorna tudi za sabotažo plinovoda Severni tok v Baltskem morju, kar pa so Britanci potem odločno zavrnili kot povsem izmišljeno zgodbo.

Poročil o vojaški škodi napada v Sevastopolu je zaenkrat malo. Po ruskih navedbah je bila v tokratnem napadu poškodovana vojaška ladja, minolovec Ivan Golubec ter nekaj drugih naprav v zalivu.

Rusija je sicer že večkrat zagrozila, da bo odpovedala sporazum o izvozu ukrajinskega žita, če bi prišlo do terorističnega napada ali sabotaže.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta