Ruska mornarica začela obsežne vojaške vaje: Manjka le črnomorska divizija

STA, Va
30.07.2024 11:04

Ukrajina trdi, da je poškodovala ali uničila tretjino ruske flote v Črnem morju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Sodeluje več kot 300 plovil in 20.000 vojakov. Vojaške vaje potekajo v Tihem in Arktičnem oceanu ter v Baltskem in Kaspijskem morju.

V sklopu večdnevnega urjenja bo več kot 300 vojaških vaj, v katerih bo sodelovalo tudi okoli 50 letal. "Glavni namen vaj je na vseh področjih preizkusiti vojaške zmožnosti mornarice ter pripravljenost posadk, letalstva mornarice in obalne straže," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Na vajah sodelujejo flote iz štirih od petih divizij mornarice, in sicer severna, pacifiška, baltska in kaspijska flota, ki bodo vaje izvajale v lastnih vodah.

Peta, črnomorska divizija, v vojaške vaje ni vključena, ker sodeluje v ofenzivi na Ukrajino in je po navedbah AFP v dveh letih vojne utrpela precejšnje izgube.

Ukrajina trdi, da je poškodovala ali uničila tretjino ruske flote v Črnem morju. Po poročanju AFP satelitski posnetki dokazujejo, da je bila Rusija primorana umakniti svojo črnomorsko floto s polotoka Krim na vzhod države.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta