Ruske okupacijske sile začele novo evakuacijo več tisoč prebivalcev Hersona

STA, Gr.G.
01.11.2022 09:41

Ukrajinske sile že nekaj tednov izvajajo ofenzivo za ponovno zavzetje regije in prodirajo z zahoda na vzhod.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ruske okupacijske sile so v mestu Herson na jugu Ukrajine danes začele evakuacijo dodatnih več tisoč prebivalcev zaradi nevarnosti raketnega napada ukrajinskih sil, ki na območju izvajajo ofenzivo. Proruski guverner mesta Vladimir Saldo je sporočil, da bodo evakuirali do 7000 civilistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske okupacijske sile so minuli teden že sporočile, da so evakuirali okoli 70.000 prebivalcev z desnega brega reke Dneper, območja blizu frontne črte.

Reuters

Danes pa so začeli evakuacijo z levega brega reke, kjer naj bi obstajala možnost ukrajinskega raketnega napada. Ljudi bodo evakuirali v notranjost te ukrajinske regije, ki je med štirimi, ki si jih je Moskva septembra nezakonito priključila, ali pa v katero "drugo rusko regijo", je povedal Saldo.

Reuters

Že v ponedeljek je napovedal, da bo evakuacija ruski vojski omogočila vzpostavitev obrambe v tem 15-kilometrskem pasu na levem bregu reke. AFP navaja, da je s tem nakazal možnost, da bi ukrajinske sile lahko prečkale reko.

Od štirih ukrajinskih regij, ki si jih je Rusija priključila septembra, je Herson verjetno strateško najpomembnejši, saj povezuje edino kopensko pot do polotoka Krim, ki si ga je Moskva nezakonito priključila že leta 2014.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta