Salvini ponosen na zadrževanje migrantov na morju leta 2019

STA, A.L.
12.01.2024 14:22

Že pred današnjim zaslišanjem je Salvini na družbenem omrežju Instagram objavil, da je ponosen na to, kar je storil, in da se na sojenje, ki se je sicer začelo že leta 2021, podaja z dvignjeno glavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
50-letni Salvini vseskozi trdi, da je ravnal v interesu Italije in da je njegovo odločitev leta 2019 podprl tudi tedanji premier Giuseppe Conte.
Reuters

Kar sem storil, sem storil pri polni zavesti, in verjamem, da sem opravil koristno delo za svojo državo, je na sodišču v Palermu danes izjavil podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini, ki mu sodijo, ker je leta 2019 kot notranji minister na morju nezakonito zadržal 147 migrantov.

"Ponosen sem, da lahko rečem, da v času, ko sem bil notranji minister, ni bilo nobene žalostne epizode, povezane z migranti, v nasprotju s tem, kar se je dogajalo pozneje," je dejal aktualni italijanski minister za promet. Dodal je, da se je po njegovi zaslugi število prihodov migrantov v Italijo v času, ko je bil notranji minister, zmanjšalo za 90 odstotkov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Že pred današnjim zaslišanjem je Salvini na družbenem omrežju Instagram objavil, da je ponosen na to, kar je storil, in da se na sojenje, ki se je sicer začelo že leta 2021, podaja z dvignjeno glavo. "Grozi mi 15 let zapora, ker sem kot notranji minister branil varnost in meje svoje države," je še povedal na sodišču.

Vodja stranke Liga avgusta 2019 ladji španske nevladne organizacije Open Arms z rešenimi migranti na krovu ni dovolil pristati v katerem od italijanskih pristanišč. Razmere na ladji so medtem postajale vse bolj nevzdržne. Migranti so se lahko izkrcali šele po odločitvi sicilskega tožilstva, ki je opravilo pregled ladje in ugotovilo, da so razmere na njej nevarne.

50-letni Salvini vseskozi trdi, da je ravnal v interesu Italije in da je njegovo odločitev leta 2019 podprl tudi tedanji premier Giuseppe Conte.

Italija je sicer že dolgo na udaru povečanega števila prihodov migrantov prek Sredozemlja. Lani je v državo po morju po podatkih notranjega ministrstva v Rimu prišlo več kot 157.000 migrantov, v enakem obdobju leta 2022 pa okoli 105.000.

Premierka Giorgia Meloni meni, da evropski pakt o migracijah in azilu, o katerem je bil na ravni EU dogovor dosežen pred kratkim, ne predstavlja trajnostne rešitve za zajezitev nezakonitih migracij. Ob tem vseskozi opozarja, da se Italija s problemom nezakonitih migracij ne more spopasti sama.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta