Sergeju Tihanovskemu, soprogu beloruske opozicijske voditeljice, visoka zaporna kazen

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
14.12.2021 16:19

Sergej Tihanovski, mož nesojene predsednice Belorusije Svetlane, je zadnji v vrsti nasprotnikov predsednika Lukašenka, obsojenih na dolgoletni zapor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Voditeljica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska s fotografijo obsojenega soproga Sergeja

EPA

Sodišče v Belorusiji je opozicijskega politika in blogerja Sergeja Tihanovskega obsodilo na 18 let zapora, ker je lani spodbudil protestno gibanje proti beloruskemu voditelju Aleksandru Lukašenku. Kazen je zagotovo tako visoka tudi zaradi politične angažiranosti njegove soproge Svetlane, ki se je politično angažirala spomladi lani, ko so ga aretirali, nastopila proti Lukašenku na avgustovskih predsedniških volitvah in ga po mnenju opozicije in številnih političnih opazovalcev iz tujine tudi premagala. Volitve, na katerih je Lukašenko osvojil šesti zaporedni mandat, je namreč skoraj ves svet označil za nedemokratične in nepoštene, zmage zadnjega evropskega diktatorja, kot pravijo 67-letnemu samodržcu iz Minska, pa ne priznava.

Po mesecih sojenja za zaprtimi vrati v mestu Gomel je sodišče 43-letnega Tihanovskega med drugim spoznalo krivega organizacije izgredov in spodbujanja sovraštva. Najprej je bil njegov greh le to, da je imel svoj videoblog, katerega število naročnikov (335 tisoč) je pred zaprtjem za več kot dvajsetkrat presegalo državni satelitski kanal Belarus 24. Aretirali so ga maja lani, po tistem, ko je razglasil kandidaturo na predsedniških volitvah, ki jo je volilna komisija sicer zavrnila, pod obtožbo, da je sodeloval na protestih proti tesnejšemu povezovanju Belorusije in Rusije, in ga obsodili na 15 dni zapora. Ko je prišel na prostost, se je vključil v ženino predsedniško kampanjo, saj je ta prevzela njegovo, a so ga po devetih dneh znova aretirali. Odtlej je za rešetkami. Sodišče je včeraj na dolgoletne zaporne kazni obsodilo še pet drugih soobtoženih. Med njimi na 14 let zapora 65-letnega Mikolo Statkeviča, ki se je skušal pomeriti proti Lukašenku na volitvah leta 2006. Na 15 let zapora pa so obsodili 29-letnega Igorja Losika, ki je po odločitvi sodišča po Telegramu spodbujal k izgredom.

Okoreli morilci? Ne, politični zaporniki v kletki

Reuters

Soproga Tihanovskega, ki živi v izgnanstvu, je bila kritična do obsodbe. "Diktator se javno maščuje najmočnejšim nasprotnikom," je tvitnila 39-letna Svetlana Tihanovska, najvidnejši obraz beloruske opozicije in prejemnica številnih svetovnih nagrad za demokracijo in svobodo govora, med drugim tudi kandidatka za Nobelovo nagrado za mir. "Medtem ko skriva politične zapornike na sojenjih za zaprtimi vrati, upa, da bo v tišini nadaljeval represijo. Ampak ves svet gleda. Ne bomo se ustavili," je poudarila. Že pred razglasitvijo sodbe se je Tihanovska v videoposnetku zavzela za nadaljnji boj za ljudi, ki jih ima rada. Kakršnakoli obsodba pa je po njenih besedah nezakonita in nekaj, s čimer se ne more sprijazniti. Svetlana Tihanovska je sicer v izgnanstvu in z otrokoma živi v Litvi.

V začetku septembra je bila obsojena tudi predstavnica opozicije Marija Kolesnikova, in sicer na enajst let zapora zaradi svoje vloge v protivladnih protestih po predsedniških volitvah. Njen odvetnik Maksim Znak, ki je bil prav tako politično angažiran v vodstvu opozicije, je dobil leto dni zapora manj. Sodišče ju je spoznalo za kriva več kaznivih dejanj, vključno z načrtovanjem prevzema oblasti, ogrožanjem nacionalne varnosti in ekstremizmom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta