Severna Koreja že drugič neuspešno izstrelila izvidniški satelit: Oglasila se je tudi Slovenija

STA, M.R.
24.08.2023 22:00

Severni Koreji je spodletel že drugi poskus izstrelitve vojaškega izvidniškega satelita v orbito, je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Kljub neuspehom namerava Pjongjang izstrelitev ponoviti oktobra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Seulu so opazovali izstrelitev severnokorejskega satelita.
EPA

Severnokorejska uprava za razvoj letalstva in vesolja je danes pojasnila, da sta prva in druga stopnja izstrelitve izvidniškega satelita Malligyong-1 potekali po načrtih, nato pa je prišlo do napake na tretji stopnji. Pri tem je dodala, da težava ni velika in da bo izstrelitev satelita ponovila oktobra.

Južnokorejska vojska je izstrelitev satelita zaznala v sredo okoli 21. ure po srednjeevropskem času. Ta naj bi preletel Rumeno morje, Seul pa je že pričel z iskanjem razbitin.

Izstrelitev je poskrbela za nemir tako v Južni Koreji kot na Japonskem, kjer so se oglasile sirene za zračni napad. Seul je izstrelitev satelita ostro obsodil in dodal, da Pjongjang "zapravlja omejena sredstva za nepremišljene provokacije, medtem ko krivi nižje uradnike za gospodarske težave v državi".

Sevrnokorejski voditelj Kim Džong Un
EPA

Številne obsodbe na račun Pjongjanga

Izstrelitev je obsodil tudi japonski premier Fumio Kishida. "S celovito oceno vseh dejavnikov smo potrdili, da pri tokratni izstrelitvi v zemeljsko orbito ni bilo izstreljenega ničesar, zato menimo, da je bila neuspešna. Toda kljub temu je takšno ravnanje v nasprotju z resolucijami ZN, zato že odločno protestiramo," je dodal.

Tudi ZDA so opozorile, da izstrelitev satelita predstavlja "predrzno kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN, povečuje napetosti in tvega destabilizacijo varnostnih razmer v regiji in širše".

Da gre za kršenje resolucij ZN, je izpostavil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je obenem Pjongjang pozval, naj preneha s tovrstnimi dejanji in se brez predpogojev vrne k dialogu za dosego trajnega miru in jedrske razorožitve Korejskega polotoka.

Skupno izjavo z obsodbo izstrelitve, češ da je šlo za uporabo prepovedane raketne tehnologije, so objavile tudi države članice skupine G7. Pozvale so k odločnemu mednarodnemu odgovoru, zlasti v Varnostnem svetu ZN.

Slovenija s pozivom

Slovensko zunanje ministrstvo je v obsodbi na omrežju X opozorilo na grožnjo za regionalna in mednarodna mir in stabilnost in pozvalo Severno Korejo, naj sodeluje v diplomaciji ter sprejme večkratne ponudbe za dialog.

Severna Koreja je sicer že 31. maja poskušala v orbito izstreliti satelit, a je raketa s satelitom kmalu po izstrelitvi padla v morje. Kot je takrat navedla KCNA, je bila izstrelitev neuspešna zaradi izgube moči enega od pogonskih motorjev.

Razmere na Korejskem polotoku so že dlje časa zelo napete. Pjongjang je v lanskem letu izvedel rekordno število preizkusov orožja, ZDA in Južna Koreja pa krepita varnostno sodelovanje, kar Severna Koreja obravnava kot grožnjo za invazijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta