Beg preko najbolj varovane meje na svetu

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
19.07.2023 18:08

Prebeg ameriškega vojaka Travisa Kinga v Severno Korejo pomeni hud glavobol za uradni Washington.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Most znotraj demilitarizirane cone, preko katerega je v Severno Korejo zbežal Travis King
Epa

Redki so primeri pobegov severnokorejskih civilistov ali vojakov v Južno Korejo ali na Kitajsko. Še redkejši so primeri, da bi nekdo prebegnil v totalitarno državo krvoločnega avtokrata Kim Jong Una. Ta teden se je zgodilo prav to; na eni redkih prehodnih točk znotraj približno 250-kilometrske demilitarizirane cone je v Severno Korejo stekel Američan. Da bo za oblasti v Washingtonu zadrega še hujša, ni bil civilist, temveč vojak.

Ta vojak, 23-letni Travis King, je po več desetletjih prvi vojak ZDA, ki naj bi bil pridržan v Severni Koreji. Tja je prebegnil med turističnim ogledom območja skupnega nadzora, ki ločuje Severno in Južno Korejo. Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je potrdil, da je šlo za pripadnika ameriške vojske, ki pa v času incidenta ni bil na dolžnosti. Po poročanju ameriške televizije CBS-a je bil King na poti iz Južne Koreje nazaj v ZDA, kamor naj bi ga poslali zaradi disciplinskih razlogov, nato pa se je na letališču nepričakovano pridružil skupini turistov, ki je odšla na ogled območja skupnega nadzora ob strogo zavarovani meji med Severno in Južno Korejo. Po besedah priče, ki je bila del iste skupine, naj bi se bil vojak glasno zasmejal, preden je stekel proti meji in vstopil na ozemlje Severne Koreje. "Vse se je zgodilo precej hitro," je po poročanju tiskovne agencije Reuters povedala Novozelandska Sarah Leslie, ki se je skupaj z okoli 40 drugimi obiskovalci udeležila ogleda skupnega območja nadzora. Reuters navaja še, da so ameriški in južnokorejski stražarji kričali "Ujemite ga."

Po informacijah Pentagona, ki jih navaja ameriški medij Politico, je bil prav disciplinski ukrep morebiten razlog za njegov pobeg. Pravzaprav je bil na poti iz civilnega zapora v vojaškega; uradniki v Seulu so namreč potrdili, da so Kinga, ki je služboval v ameriških enotah v Južni Koreji od leta 2021, 10. julija izpustili iz južnokorejskega zapora. King naj bi bil namreč februarja večkrat brcnil in poškodoval policijski avto. Incident se je zgodil, ko ga je ustavila policijska patrulja, King pa ni želel sodelovati in je postal agresiven. Pred tem naj bi bil septembra lani vpleten tudi v pretep z državljanom Južne Koreje v nočnem klubu v Seulu.

Ameriška vojaka sta Kinga v ponedeljek pospremila do letališča v Inčeonu blizu Seula, kjer naj bi se vkrcal na letalo za ZDA. Toda vojaška policija ga ni smela spremljati vse do letala. Znotraj letališča naj bi bil pristopil do predstavnika družbe American Airlines in mu dejal, da je izgubil potni list, nato pa ga je uslužbenec pospremil z območja za odhode. King je nato zapustil terminal in se pridružil skupini, ki se je podajala na ogled demilitariziranega območja (DMZ) med Severno in Južno Korejo. Še vedno ni jasno, kako se je Kingu uspelo pridružiti omenjeni turi, saj običajno traja od tri do sedem dni, da dobi turist dovoljenje, ture pa so običajno strogo nadzorovane.

V Severni Koreji, ki se glede prebega uradno še ni oglasila, seveda triumfirajo. Četudi je bil King navadni vojak brez vpogleda v vojaške skrivnosti, ga bodo gotovo na dolgo in široko zasliševali, nato pa ga morda uporabili za "pogajalski žeton" glede kakšnega perečega vprašanja z ZDA. Nazadnje je bil leta 2018 v Severni Koreji pridržan Američan Bruce Byron Lowrance, ki je po navedbah severnokorejske tiskovne agencije KCNA v državo nezakonito vstopil iz Kitajske. Oblasti v Pjongjangu so ga obtožile, da dela za ameriško obveščevalno agencijo (CIA), a so ga mesec dni kasneje izpustile. Leta 2016 pa so v Pjongjangu pridržali študenta Otta Warmbierja, ki so ga obtožili kraje političnega plakata iz hotela. Obsodili so ga na 15 let prisilnega dela, a so ga leta 2017 vrnili v ZDA, kjer je po tednu dni zaradi hudih poškodb umrl.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta