Severodoneck odrezan od zaledja, Zelenski poziva k novim dobavam modernega orožja

STA, A.L.
14.06.2022 08:18

Ruska vojska je uničila še zadnji most, ki je povezoval Severodoneck s preostalim ozemljem pod nadzorom ukrajinskih sil, je v ponedeljek sporočil guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Severodoneck, ki je že več tednov prizorišče najsrditejših spopadov v Ukrajini, je tako dejansko odrezan od zaledja, zaradi česar je evakuacija civilistov nemogoča, je sporočil Hajdaj.

V objavi na Telegramu je luganški guverner zapisal še, da se prebivalci mesta soočajo z izjemno zahtevnimi pogoji za preživetje, navaja britanska mreža BBC. Če bi ruske sile zavzele Severodoneck in bližnji Lisičansk, bi v celoti obvladovale regijo Lugansk, ki skupaj z regijo Doneck tvori Donbas.

Zelenski je v svojem nočnem nagovoru izrazil prepričanje, da bo bitka za Donbas v zgodovino zapisana "kot ena najbolj nasilnih bitk v Evropi." Po predhodnih poročilih, ukrajinska vojska dnevno beleži med 100 in 300 smrtnih žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Zelenski je ob tem ponovil svoje prepričanje, da ukrajinska vojska lahko osvoji nazaj izgubljeno ozemlje, a da za to potrebuje moderno topništvo, saj da ji to edino lahko zagotovi prednost na bojišču. Pri tem je 44-letni predsednik obljubil, da bodo osvobojena vsa ozemlja, ki jih trenutno obvladujejo ruske sile, vključno s polotokom Krim, ki si ga je Rusija pripojila že leta 2014.

Zelenski: Boj za Severodoneck bi lahko odločil usodo Donbasa

"Potrebujemo samo dovolj orožja, da to zagotovimo. Naši partnerji ga imajo," je še dejal Zelenski. Njegov svetovalec Mihajlo Podoljak je že v ponedeljek dejal, da Ukrajina trenutno najbolj potrebuje tanke, oklepna vozila in več sto havbic.

EPA

Vojaški predstavnik doneških separatistov Eduard Basurin je za medije dejal, da se preostale ukrajinske sile v Severodonecku morajo predati ali umreti, ob tem pa dodal, da so "ukrajinske divizije tam za vedno."

Nadaljujejo se hudi boji za Severodoneck

Po navedbah ukrajinske vojske so srditi spopadi v ponedeljek potekali tudi na jugu države, kjer so ruske sile napadle ukrajinske položaje v Mikolajivu in Hersonu.

Za sredo načrtovan umik civilistov iz tovarne Azot

Ruska vojska bo v sredo vzpostavila humanitarni koridor za evakuacijo več sto civilistov iz kemične tovarne Azot v mestu Severodoneck, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Civiliste naj bi prepeljali v mesto Svatovo v regiji Lugansk, ki je pod nadzorom separatistov.

Kemična tovarna Azot v regiji Lugansk
Reuters

"Ruske oborožene sile in formacije Ljudske republike Lagunsk so pripravljene organizirati humanitarno operacijo za evakuacijo civilistov," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Humanitarni koridor bo vzpostavljen v sredo med 8. uro zjutraj in 20. uro zvečer po moskovskem času, je še sporočilo ministrstvo.

Moskva je "borce nacionalističnih bataljonov in tuje plačance" v tovarni pozvala, naj prenehajo "z nesmiselnim uporom" in odvržejo orožje.

Rusija že več tednov oblega mesti Severodoneck in Lisičansk, zadnji območji v vzhodni ukrajinski regiji Lugansk, ki sta še pod nadzorom Kijeva. Lugansk skupaj z regijo Doneck tvori Donbas.

Ukrajinske oblasti so po navedbah ruske vojske zahtevale, naj civiliste iz tovarne Azot prepeljejo v Lisičansk, ki je pod nadzorom Kijeva, vendar to ni mogoče, saj je bil uničen zadnji most, ki je povezoval obe mesti.

Severodoneck je po zadnjih podatkih pod 70-odstotnim nadzorom ruskih sil. Pod nadzorom Ukrajincev ostaja tovarna Azot, kamor naj bi se zateklo približno 500 civilistov, med njimi okoli 40 otrok.

Rusija vstop v državo prepovedala 49 Britancem

Ruske oblasti so danes sporočile, da so na črno listo uvrstile 49 državljanov Velike Britanije, med njimi obrambne uradnike ter ugledne novinarje in urednike britanske javne radiotelevizije BBC ter časnikov Financial Times in Guardian. Obtožili so jih namernega širjenja lažnih informacij o Rusiji.

"Britanski novinarji na seznamu so vpleteni v namerno širjenje lažnih in enostranskih informacij o Rusiji ter dogodkih v Ukrajini in Donbasu," je v izjavi sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Med 29 novinarji, ki jim je bil prepovedan vstop v Rusijo, so Shaun Walker iz časnika Guardian, Gideon Rachman iz časnika Financial Times in politični analitik b.

Prav tako so na seznamu tudi urednik Timesa John Witherow, urednik Daily Telegrapha Chris Evans, generalni direktor BBC Tim Davie, urednica Guardiana Katharine Viner in urednik Daily Maila Edward Verity.

Med ostalimi medijskimi osebnostmi sta se na seznamu znašla še voditelj Radia 4 na BBC Nick Robinson in Sophy Ridge, ki vodi tedensko politično oddajo na Sky News.

Edina novinarja na seznamu, ki sta v zadnjih letih dejansko redno potovala v Rusijo sta Walken in Galeotti. "Čeprav nimam namena obiskati Rusije, pa je še vedno zelo čuden občutek, da sem se skupaj z drugimi britanskimi kolegi znašel na njihovem seznamu sankcij," je na Twitterju zapisal Walker.

Na seznamu so sicer tudi imena 20 visokih uradnikov in osebnosti, povezanih z britansko obrambno industrijo, med njimi vodja britanskega kraljevega letalstva (RAF) Michael Wigston in poslanec Leo Docherty. Odločitev za njihovo vključitev na seznam je rusko zunanje ministrstvo zagovarjalo s tem, da te osebe sodelujejo pri sprejemanju odločitev o dobavi orožja Ukrajini.

Večina tujih novinarjev je Rusijo zdaj že zapustila, saj so tamkajšnje oblasti uvedle stroge zaporne kazni do 15 let za širjenje "lažnih novic" o ruski vojski. Moskva pa je že februarja prepovedala tudi uporabo besed, kot sta "vojna" in "invazija", svojo ofenzivo v Ukrajini pa vselej opisuje kot "posebno vojaško operacijo".

London je sicer Ukrajini doslej ponudil več kot 750 milijonov funtov vojaške podpore, vključno s pošiljanjem sistemov zračne obrambe, več tisoč protitankovskih raket in različnih vrst streliva, več sto oklepnih vozil in druge opreme.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta