Skoraj neverjetna zgodba: Trideset let po ugrabitvi spet doma

ZUR
04.01.2022 16:53

Kitajec je s pomočjo družbenih medijev, spletnih detektivov in po spominu narisanega zemljevida končno našel svojo pravo družino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Risba, ki je pripomogla k ponovnemu snidenju sina z materjo

CNN

Moški, ki so ga kot otroka ugrabili na Kitajskem, je po več kot 30 letih lahko znova objel svojo mamo, za kar se lahko zahvali družbenim medijem, spletnim detektivom in zemljevidu rojstnega kraja, ki ga je narisal po spominu. Li Jingwei je bil po poročanju televizije CNN star štiri leta, ko ga je leta 1988 ugrabil znanec in ga odpeljal iz njegove vasi v provinci Yunnan na jugozahodu Kitajske. Od tedaj je živel in odraščal pri drugi družini v srednji kitajski provinci Henan.

Že v rosnih letih se je Li zavedal, da so ga odpeljali od družine, vendar preprosto ni vedel, kako bi se vrnil domov. Ni se spomnil svojega pravega imena, imen svojih staršev ali imena svoje vasi. Zapomnil si je le, kašen je bil njegov rojstni kraj - kje so rasla drevesa, kje so se pasle krave, kje je tekla reka in kje je zavila cesta. Spominjal se je riževih polj in ribnikov v bližini doma ter bambusovega gozda na bližnji planini. Kot otrok je vsakič, ko ga je preplavilo domotožje, narisal risbo svoje vasi. Na koncu jo je narisal že vsak dan.

Ugrabitve otrok so bile nekoč na Kitajskem zelo pogoste in so bile po mnenju poznavalcev posledica nekdanje kitajske politike enega otroka, ki so jo v preteklih letih nekoliko omilili. Mnoge kitajske družine, zlasti na podeželju, so si želele moškega potomca, saj so menile, da bo ta pozneje v življenju bolje poskrbel za ostarele starše in nadaljeval družinsko ime. Tako je nastal črni trg za dojenčke moškega spola, medtem ko so bile mnoge dojenčice oddane v posvojitev.

V preteklih letih so tehnologija, družbeni mediji in policijski oddelki, pristojni za to vprašanje, omogočili mnogim danes že odraslim ugrabljencem, da so se ponovno združili s svojimi pravimi družinami. Eden najbolj znanih je Guo Xinzhena, ki so ga ugrabili leta 1992, ko je bil star samo dve leti. Njegova obupana starša sta ga od tedaj neprekinjeno iskala po vsej državi. Lansko poletje sta ga končno našla in družina je bila spet združena. Po njeni zgodbi je bil celo posnet film.

Ta in podobne zgodbe s srečnim koncem so navdihnile Lija, da je poskusil še enkrat. Po spominu je narisal zemljevid svoje rojstne vasi in ga objavil na internetu. Še dobro, da je v otroštvu vsak dan vadil risanje, saj je mogoče na skici videti ogromno podrobnosti, vključno z vijugastimi potkami, hišami in ogrado za vodnega bivola. "Preteklo je že toliko let, ne vem, ali me kdo iz moje družine sploh še išče," je Li dejal na video posnetku, objavljenem na kitajski spletni video platformi Douyin. "Rad bi videl svoje starše, dokler so še živi."

Fotografija zemljevida, ki so jo delili številni uporabniki družabnih medijev, je pritegnila pozornost uslužbencev ministrstva za javno varnost, ki so se vključili v preiskavo. Kmalu so v mestu Zhaotong v provinci Yunnan izsledili Lijevo domnevno biološko mamo. Nato so 28. decembra primerjali njuna DNK-profila. Potem ko sta se vzorca DNK ujemala, je Li preko video klica poklical svojo mamo in jo takoj prepoznal. "Z mamo imava enake ustnice in celo zobe," je dejal Li. Nekaj dni pozneje sta se na policijski postaji v Henanu tudi znova srečala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta