Slovenija bo v Varnostnem svetu glasovala za članstvo Palestine v ZN

STA, M.R.
11.04.2024 13:52

V Varnostnem svetu Združenih narodov bo prihodnji teden glasovanje o resoluciji o članstvu Palestine v ZN, Slovenija pa jo bo skupaj s Francijo in Malto podprla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
O palestinski prošnji za sprejem v ZN je Varnostni svet Združenih narodov razpravljal v začetku tega tedna.
EPA

To je po današnji seji vlade dejal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk. "Slovenija bo skupaj s Francijo in Malto dvignila roko za to odločitev, v katero tudi iskreno verjame," je dejal Volk. "Mislimo, da je Palestini mesto v ZN in da ima tam pravico izpostavljati svoj glas," je dodal.

Gre za sredstvo pritiska in ozaveščanja o nujnosti končanja morije v Gazi, je dejal in pojasnil, da gre za multilateralni poskus, da se Palestini, ki je pridružena članica ZN, prizna status članice.

Na resolucijo je sicer v Varnostnem svetu možen veto, v tem primeru pa se bo odločanje oziroma postopek preselil v Generalno skupščino, je spomnil Volk.

O palestinski prošnji za sprejem v ZN je Varnostni svet Združenih narodov razpravljal v začetku tega tedna, nato se razprava o tem preselila v stalni odbor Varnostnega sveta ZN za sprejem novih članic.

Generalna skupščina ZN lahko z dvotretjinsko večino sprejme nove članice le na priporočilo Varnostnega sveta, kjer mora pobudo podpreti najmanj devet od skupno 15 držav, nasprotovati pa ji ne sme nobena od petih članic s pravico do veta - ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija.

Eskinder Debebe

Pri sprejemu novih članic ZN v Varnostnem svetu ni bilo veta vse od leta 1976, ko so ZDA glasovale proti sprejemu Vietnama.

Leta 2011 v odboru za sprejem novih članic Palestina ni dobila zadostne podpore, je pokazalo kasnejše poročilo Varnostnega sveta Generalni skupščini. ZDA so bile proti in glasovanja v Varnostnem svetu potem niti ni bilo.

Slovenija je sicer med državami, ki napovedujejo priznanje Palestine. Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so konec marca ob robu vrha EU sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznanja, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne. Strinjali so se tudi, da je nujno takojšnje premirje, brezpogojna izpustitev talcev ter hitro, obsežno in trajno povečanje humanitarne pomoči na območje Gaze.

Premier Robert Golob je po sprejetju skupne izjave poudaril, da gre za dvotiren proces - na eni strani naj bi šlo za politični proces vzpostavitve dveh samostojnih držav, na drugi strani pa za vzpostavitev nove vlade v Palestini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta