Slovenka iz Melbourna: Kako je Avstralija premagala drugi val

Zalika Rizmal, novinarka iz Melbourna, o tem, kako se je zvezna država Viktorija, ki je bila epicenter covida-19 v "deželi tam spodaj", uspešno spoprijela z epidemijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Življenje v "deželi tam spodaj" se počasi normalizira.
EPA

Je novinarka na več platformah in sodeluje z Avstralsko radiodifuzno korporacijo (ABC) v Melbournu. Zalika Rizmal ima dvojno, slovensko-avstralsko državljanstvo. Je diplomirana pravnica, diplomirala pa je tudi iz mednarodnih študij na Univerzi v Novem Južnem Walesu in ima diplomo iz novinarstva na univerzi RMIT (Royal Melbourne Institute of Technology). Njena starša - Vinko in Elica Rizmal - sta se leta 1967 iz Maribora preselila v Avstralijo.

Zvezna država Viktorija, kjer živite, je poleti med drugim valom beležila največ žrtev covida-19 v državi. Zakaj je bilo prav tam najhujše žarišče okužbe?

"Pred približno petimi meseci je bila avstralska zvezna država Viktorija v primežu drugega vala covida-19. Na vrhuncu epidemije v začetku avgusta so poročali o več kot 700 novih okužbah na dan, po vsej državi pa je bilo aktivnih skoraj 8000 okužb. Viktorija s 6,5 milijona prebivalcev in zlasti glavno mesto Melbourne sta postala epicenter covida-19 v Avstraliji. Medtem ko je Viktorija zabeležila več kot 28.000 okuženih, jih je preostali del države beležil okoli 20.000. Od 908 smrtnih žrtev covida-19 v Avstraliji jih je bilo kar 820 v Viktoriji.

To je bilo kljub uspešnemu spoprijemanju z virusom med prvim valom v začetku leta. Konec maja je bilo stanje videti spodbudno: omejitve iz marčevske blokade so se sproščale in dnevne številke okuženih so bile enoštevilčne. V začetku junija je država zabeležila dva dni, ko ni bilo niti enega novega okuženega. Toda državni 'hotelski karantenski sistem' - kjer so se vrnjeni mednarodni potniki morali zadrževati dva tedna, preden so vstopili v širšo skupnost - je postal Ahilova peta spopada z virusom v Viktoriji. Junija se je število dnevnih primerov povečevalo, do konca meseca pa so z genomskim testiranjem ugotovili, da je virus, ki je zajel državo, pricurljal iz karantenskih hotelov, kjer se je okužilo več zasebnih varnostnikov."

Zalika Rizmal: "Varnost, čeprav je tveganje majhno, je še vedno nenehno v mislih vseh."
Osebni arhiv

Kako se je Melbourne spopadel z virusom v najtežjih časih? Kakšni so bili vaši protikoronski ukrepi?

"Viktorija je 6. julija prijavila rekordnih 127 novih okuženih, kar je povzročilo drugo blokado petih milijonov prebivalcev Melbourna. Melbournčani so lahko zapustili domove samo iz štirih razlogov: zaradi dela ali izobraževanja, če tega ne bi mogli opravljati doma, zaradi rekreacije, nakupovanja osnovnih potrebščin in zaradi zdravstvene oskrbe. Obvezne maske so začele veljati dva tedna kasneje. Toda drugi val še ni kazal znakov popuščanja. Na stotine prebivalcev Viktorije je umiralo, največjo grožnjo pa so pomenili izbruhi v desetinah negovalnih ustanov. Samo v enem domu za ostarele je umrlo 45 ljudi. Vlada je 2. avgusta sprejela bolj skrajne ukrepe. Šole so se še enkrat zaprle, uvedena je bila policijska ura čez noč, prav tako pa tudi omejitev na zgolj eno uro na dan na prostem. Melbournčani so morali ostati tudi na razdalji najdlje pet kilometrov od svojega doma. Med mestom in državo je bila ustvarjena trda meja in vsa podjetja, razen najpomembnejših, so bila zaprta. Tisti, ki delajo zunaj svojih domov, so morali imeti dovoljenje za delo. Seveda se mnogi niso strinjali z ukrepi. Nekateri so jih videli kot drakonsko pretiravanje in na twitterju so se pojavili zapisi o 'diktatorju Danu' - ta naziv si je prislužil avstralski premier Daniel Andrews."

Kje so bila najhujša žarišča okužb?

"Vladna preiskava je pokazala, da je bilo 99 odstotkov okužb drugega vala mogoče izslediti v čudnem programu hotelske karantene, kjer so zasebni varnostniki z malo usposabljanja za nadzor okužb nenamerno, nehote pripeljali virus nazaj v skupnost. Vprašanje o tem, kdo se je v programu odločil za zasebno varovanje (namesto za policijo ali vojsko), je bilo vprašanje, ki ni bilo odgovorjeno na nobeni od številnih vladnih tiskovnih konferenc. Za mnoge Melbournčane je premier dejansko postal obraz pandemije. Premier Andrews je vsak dan - 120 zaporednih dni - poročal o novih dosežkih in premikih v spopadu s covidom-19. Nekatere od teh vladnih tiskovnih konferenc so trajale skoraj dve uri. Medtem so druge avstralske zvezne države zaprle svoje meje z Viktorijo, primeri covida-19 pa so ostali vztrajno trmasto visoki. Sprva je bil lockdown v Melbournu načrtovan za šest tednov, vendar je bilo v začetku septembra jasno, da so dnevne številke okuženih še vedno zelo visoke."

Vlada se je tesno povezala z univerzitetniki in znanstveno so se lotili problema.

"Tako je. Vlada Viktorije je zaprosila skupino univerzitetnih strokovnjakov, da se loti ​​modeliranja in primerjave, kateri ukrepi bi imeli največ možnosti, da enkrat končajo drugi val. V skladu s strogimi ukrepi, ki veljajo od začetka avgusta, so strokovnjaki napovedali, da bi lahko Viktorija do konca oktobra dosegla 14-dnevno povprečje manj kot pet novih okužb na dan. Septembra je Andrewsova vlada objavila načrt, ki temelji na tem modeliranju, ki naj bi usmerjal ublažitev omejitev. Lajšanje ukrepov bi bilo odvisno od dnevnih številk okuženih in števila 'skrivnostnih primerov' - tistih, ki jih ni bilo mogoče povezati z obstoječim primerom. Nekateri ljudje, vključno z več epidemiologi, so podvomili o ciljih, češ da jih je nemogoče doseči, in izrazili zaskrbljenost glede 'večnega lockdowna'. Številni so opozorili na nevarne vplive dolgotrajnega zapiranja na duševno zdravje in poslovanje. Svetovalne službe so poročale o večjem številu klicev na pomoč in povečali so se primeri samopoškodb med otroki, ki so bili v bolnišnici. Za mnoge Melbournčane, ki čakajo, da bo zdravstveno ministrstvo vsako jutro objavilo nove številke okuženih, je to postalo ritual. Zdelo se je, kot da razpoloženje mesta visi na teh dnevnih posodobitvah informacij. Sčasoma pa je število novih dnevnih primerov okužb upadlo, prav tako pa tudi skrivnostnih primerov. Oktobra so se šole počasi odprle in v populaciji do 18. leta je država po več kot stotih dneh lockdowna zabeležila le dva nova okužena, 26. oktobra pa so se Melbournčani razveselili, saj država ni zabeležila novih okužb in novih smrti zaradi covida. Konec tega meseca ni več veljalo svarilo, da ostanemo doma. Kavarne in restavracije so smele obratovati, s strogimi omejitvami gostote, in vse so ponovno odprli."

Kdaj so spet odprli meje med zveznimi državami?

"Do 8. novembra je bila trda meja med Melbournom in regionalno Viktorijo odstranjena. Država je bila spet enotna. Telovadnice so se ponovno odprle, število porok in pogrebov pa se je povečalo. Od takrat je država kljub omilitvi omejitev nadaljevala pozitivno pot, pri čemer so mnogi videli, da je Viktorija učinkovito odpravila virus. Pravzaprav, ko smo se bližali novemu letu, je Viktorija praznovala več kot 50 zaporednih dni, ne da bi v državi zabeležili nove primere covida-19. Program hotelske karantene, ki je bil nekaj mesecev začasno ustavljen, se je znova zagnal in tam imamo majhno število pozitivnih primerov, v širši skupnosti pa jih spet beležimo.

V zadnjem času je izbruh v Sydneyju državo vnovič postavil v visoko pripravljenost, pričakovali naj bi nadaljnje izbruhe. Državni sistem za sledenje stikom, ki se je uveljavil med drugim valom, je bil okrepljen, da bi z učinkovitimi testiranji, sledenjem in izolacijo izboljšal sposobnost Viktorije pri agresivnem zatiranju virusa. Življenje je zdaj v mnogih pogledih razmeroma normalno, vendar še vedno obstajajo nekatere omejitve, za katere vlada trdi, da so potrebne, da ne bi več bilo potrebe po nadaljnjem lockdownu. Maske so še vedno obvezne v nakupovalnih središčih in pri javnem prevozu. QR-kode za sledenje stikom so obvezne v kavarnah in restavracijah, za shode pa še vedno veljajo omejitve gostote ljudi. Ti ukrepi veljajo za naše zavarovanje v primeru kakršnih koli nepričakovanih izbruhov. Varnost, čeprav je tveganje majhno, je še vedno nenehno v mislih vseh. Možnost še ene blokade je za številne Melbournčane dovolj resna grožnja, da postanejo nevšečnosti preostalih omejitev sprejemljive in smiselne. Dolgoročni učinki dolgotrajne zaustavitve še niso povsem znani, vendar nam je poletna odpoved ukrepov ponudila priložnost za nekaj razmisleka in okrevanja. Medtem ko čakamo na uvedbo učinkovitega cepiva, prebivalci Viktorije vedo, da boj proti virusu še ni končan. Kljub temu je Melbourne iz temne, dolge in osamljene zime prešel v poletje in obstaja resnično oprijemljivo upanje za boljše leto 2021."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta