Slovenske družine še ostajajo v nemirnem Sudanu. Zakaj v Ljubljani oklevajo z evakuacijo?

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
24.04.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor evakuacije iz Port Sudana z ladjo savdijske kraljeve vojaške mornarice     
Reuters

V Sudanu so trenutno tri slovenske družine," je včeraj za Večer potrdil vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. "Nobena izmed njih za zdaj ni zaprosila za evakuacijo iz te afriške države oziroma vsi tehtajo, kaj bi bilo večje tveganje: zapustiti nemirno državo ali ostati v njej." Šter je zagotovil, da jim bodo na slovenskem Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) skušali še naprej pomagati, kakršna koli bo njihova odločitev.

Veliko tveganje

Vsekakor slovenskim državljanom, ki se nahajajo v Sudanu, bilo naj bi jih skupno okoli deset, še naprej svetujejo, naj bodo v varnih prostorih in naj jih ne zapuščajo. Diplomatskega osebja Slovenija v Sudanu nima. Ena od omenjenih družin se nahaja na območju prestolnice Kartum, dve pa v pristaniškem kraju Port Sudan na severovzhodu države, je dodal Šter. "Družine se za zdaj nočejo evakuirati tudi zaradi grožnje, ki bi jo lahko pomenilo potovanje do kraja, od koder bi lahko bili evakuirani. Slovenska državljanka, ki je v Kartumu pri hčeri, pravi, da bi bila pot zelo negotova. Ocenjuje, da kljub spopadom v prestolnici njeni niso izpostavljeni večji nevarnosti. Seveda je spakirati in prisilno oditi po 20 letih življenja v nekem kraju zmeraj težka, življenjska odločitev. Čez to življenje bi moral človek naenkrat narediti križ. To razumemo, zato slovenskih državljanov pač ne mislimo in niti ne moremo prepričevati o tem, katero odločitev naj sprejmejo," je v pogovoru za Večer rekel Šter. Opozoril je tudi, da bi lahko bila večja skupina tujih državljanov na enem mestu ob evakuaciji pripravna tarča za katero od sprtih strani.

Andrej Šter 
Tit Košir

O družinah v Port Sudanu pa je Šter povedal, da mu sporočajo, da pri njih hujših spopadov menda ni, zato ostajajo. Mesto je seveda ob Rdečem morju, zato se zdi, da bi bilo evakuacijo, verjetno s slovenskimi zaveznicami predvsem iz Evropske unije, lažje pripraviti, če bi bila potrebna.

Evakuira vsak po svoje

Konec tedna so sicer številne države začele evakuacije svojega diplomatskega osebja in državljanov iz Sudana, potem ko je propadel zadnji poskus premirja med sprtima stranema. ZDA so že evakuirale osebje z veleposlaništva v Kartumu, je v soboto potrdil ameriški predsednik Joe Biden. Evakuacije svojega diplomatskega osebja in državljanov so začele tudi številne druge države, poročajo tuje tiskovne agencije. Bela hiša je pojasnila, da ZDA začasno ustavljajo delovanje veleposlaništva v sudanski prestolnici, Biden pa je pozval k "takojšnjemu in brezpogojnemu premirju". Ameriški državni sekretar Antony Blinken je pojasnil, da so odločitev o evakuaciji sprejeli zaradi "resnih in naraščajočih varnostnih groženj". Njegov namestnik John Bass je pojasnil, da je med evakuiranimi tudi nekaj tujih diplomatov. Ob tem je dejal, da v prihajajočih dneh ni pričakovati usklajene evakuacije državljanov ZDA, ki so še v Sudanu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V misiji je sodelovalo več kot sto pripadnikov ameriških posebnih enot, je novinarjem dejal eden od poveljnikov ameriških sil Douglas Sims. Evakuacijo je ameriška vojska izvedla s transportnimi helikopterji, ki so v Kartum prileteli iz Džibutija, kjer imajo ZDA vojaško oporišče. Da se ZDA, Francija, Nemčija in Kitajska pripravljajo na evakuacije, je potrdil tiskovni predstavnik sudanske vojske. Iz Pariza so včeraj potrdili, da so začeli lastno evakuacijo, francosko zunanje ministrstvo je navedlo, da bodo pri tem pomagali tudi drugim evropskim državljanom in tistim iz "zavezniških partnerskih držav". Da poteka tudi evakuacija nizozemskih državljanov, je prek twitterja včeraj potrdil nizozemski zunanji minister Wopke Hoekstra. Z Nizozemsko in Francijo pri evakuaciji belgijskih državljanov sodeluje tudi Bruselj, je na twitterju zapisala belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib. Ob tem je Belgijce in druge tuje državljane v Sudanu pozvala, naj se čim prej obrnejo na svoja veleposlaništva. Švedski parlament je medtem vladi odobril napotitev do 400 oborožencev za evakuacijo državljanov iz Sudana. Podrobnosti o tem, kdaj in kako bo potekala napotitev, za zdaj še niso znane, vendar vlada navaja, da bodo vojaki v Sudan napoteni predvidoma v 24 urah, je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Združeno kraljestvo je medtem že evakuiralo osebje svojega veleposlaništva z družinami, je včeraj sporočil premier Rishi Sunak.

Le za kratko utišano orožje

Italijanski zunanji minister Antonio Tajani je potrdil, da so vzpostavili stik z vsemi Italijani v Sudanu. "Poklicali so jih enega za drugim. Vsi so v redu in bodo šli na naše veleposlaništvo, nato pa bomo poskrbeli, da jih bomo lahko spravili na varno. Več vam zaradi varnostnih razlogov ne morem povedati," je dejal. V Sudanu naj bi sicer bilo približno 140 Italijanov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, evakuirati pa nameravajo vsaj še 20 državljanov drugih državv, tudi Vatikana.

Sudan je skupaj z državljani Združenih arabskih emiratov oziroma Turčije v nedeljo zapustilo tudi enajst državljanov Srbije, je za srbsko javno radiotelevizijo RTS potrdil častni konzul Srbije v Kartumu Ahmed Abdel Muti. V državi naj bi za zdaj ostalo nekaj manj kot sto srbskih državljanov, je še pojasnil konzul. Turško veleposlaništvo v Sudanu je medtem sporočilo, da je Turčija v nedeljskih jutranjih urah pričela evakuacijo po cesti iz južnega mesta Vad Medani. Evakuacijo iz enega predela Kartuma pa so ustavili, saj naj bi bile v mošeji, ki so jo izbrali kot zbirno točko, odjeknile eksplozije. Uspešno evakuacijo več kot 150 ljudi, vključno s številnimi tujimi državljani, je že v soboto iz Port Sudana izvedla Savdska Arabija. Po navedbah španskih medijev je letala za evakuacijo v Sudan poslala tudi Španija. Tudi Egipt skuša na varno spraviti več tisoč svojih državljanov, eden od uslužbencev njegovega veleposlaništva je med spopadi utrpel strelno rano. Kot poroča AFP, so se včeraj iz Kartuma proti pristaniškemu Port Sudanu odpravile dolge kolone vozil in avtobusov Združenih narodov.

Vsa prizadevanja mednarodne skupnosti za prekinitev spopadov so bila doslej neuspešna, je poročala slovenska tiskovna agencija STA. Kratki prekinitvi ognja ob ramazanskem bajramu v noči na soboto so namreč sledili novi spopadi.

Spopadi v Sudanu so po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom Al Burhanom in njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje paravojaškim Silam za hiitro podporo (RSF), izbruhnili 15. aprila. V njih je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) do nedelje umrlo najmanj 413 ljudi, še okoli 3500 pa jih je bilo ranjenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta