Spodbude pri nakupu elektrificiranih avtomobilov: Problematična raznolikost za skupni cilj

Janez Kovačič Janez Kovačič
07.10.2022 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Električni baterijski avtomobili so v ospredju prizadevanj EU, ki se želi po letu 2035 povsem odpovedati novim avtomobilom z motorji z notranjim zgorevanjem.
Električni baterijski avtomobili so v ospredju prizadevanj EU, ki se želi po letu 2035 povsem odpovedati novim avtomobilom z motorji z notranjim zgorevanjem.
Večer
Elektrificirani avtomobili in med njimi še posebno električni baterijski (EBA) so najpomembnejši del načrta, ki naj bi ga Evropska unija (EU) uresničila do leta 2035. Tedaj naj bi prenehali izdelovati/prodajati nove avtomobile, ki jih poganjajo motorji z notranjim zgorevanjem (MNZ). Prav zaradi tega skušajo države EU na različne načine povečati prodajo elektrificiranih vozil in še posebno EBA. Toda tako kot pri številnih drugih stvareh je tudi tukaj unija zelo raznolika in zapletena, ukrepi pa pogosto prilagojeni državnim ali celo lokalnim potrebam.

Med državami, ki so zelo radodarne s spodbudami (subvencijami), je tudi Hrvaška, kjer je kupcem električnega baterijskega avtomobila na voljo več kot 9000 tisoč evrov.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta