"Sprejeli so nas kot narkomane in alkoholike": Srbski prostovoljci v ruski vojski prosijo Putina za premestitev

M.R.
09.01.2024 15:30

Skupina srbskih prostovoljcev, ki se v Ukrajini borijo na strani ruskih sil, je na ruskega voditelja Vladimirja Putina naslovila apel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oprema ruskih vojakov na neznani lokaciji.
Profimedia

"Sprejeli so nas kot narkomane in alkoholike," je v posnetku, ki se je znašel na družbenih omrežjih, povedal eden izmed srbskih prostovoljcev. Gre za pripradnike 119. polka 106. divizije. V apelu Vladimirja Putina prosijo, naj jih premesti. Želijo si ostati na bojišču v okupirani ukrajinski regiji Lugansk, ki jo je rusija lani pripojila k svojemu ozemlju. Dopuščajo tudi premestitev na najtežja bojišča fronte. 

"Smo usposobljena enota in pripravljeni smo izpolnjevati naloge, v tem trenutku pa poveljnike vodov premeščajo v različne vode, ker so postali 'nevarni'. Nevarni so zato, ker so usposobljeni, niso tatovi, niti alkoholiki, niti narkomani. To so ljudje z večletnimi izkušnjami v različnih vojnih operacijah," so zapisali v pismu in dodali, da jih želijo zdaj razdeliti. 

"Pomagajte, prosimo vas, da se najde rešitev v tej situaciji. Poveljstvo 119. polka nas ne želi slišati," je v ruskem jeziku dejal eden izmed prostovoljcev. 

Sledilo je še sporočilo v srbskem jeziku. "Smo prostovoljci, iz Srbije in drugih držav smo se prišli borit za Rusijo. Za rusko federacijo, za ruski narod. Tu smo bili pričakani kot narkomani in alkoholiki. Do nas se obnašajo slabo. Dali so nam avtomat. Nekdo je dobil štiri nabojnike, nekdo je dobil dva ali tri, nekdo pa nobenega," je v srbskem jeziku povedal prostovoljec na posnetku.

Sicer pa se je na omrežjih pojavil tudi posnetek nekoliko bolj znanega srbskega plačanca Dejana Berića, ki se na ruski strani bori že od leta 2014. "Označevali so jih za cigane in jih spraševali, zakaj so prišli sem." Govorim o poveljstvu 119. polka. Niso jih obravnavali kot ljudi, ki so se prostovoljno prišli bojevat, temveč kot da kradejo ali kdo ve kaj še," je Berić povedal na posnetku, ki se širi po spletu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta