Ukrajina dobila pomembno opozorilo Washingtona glede protizračne obrambe, kar bi lahko spremenilo potek vojne

M.R.
09.01.2024 09:42

Kijev je dobil opozorilo iz Bele hiše in Pentagona, da ZDA v kratkem ne bodo več dobavljale raket za protizračni obrambni sistem Patriot. Kot razlog so navedli visoko ceno in veliko potrošnjo v času vojne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ameriški protizračni obrambni sistem Patriot  
Profimedia

Od februarja 2022, ko je Rusija začela invazijo na Ukrajino, so ruske sile uporabile več kot 3800 brezpilotnih letal in 7400 raketnih izstrelkov. Ameriški časnik New York Times (NYT) poroča, da je Ukrajina pri tem postala poligon za testiranje različnih vrst sistemov protizračne obrambe. 

Od Zahoda so Ukrajinci dobili rakete Stinger, ki jih je mogoče montirati na kamione, protizračne tope kratkega dosega, kot je nemški Gepard, pa tudi bolj napredne sisteme z večjim dosegom, kot je francoski SAMP/T, ki lahko zadene tarčo oddaljeno 100 kilometrov. Uporabljajo tudi napredni raketni sistem NASAMS, ki ga skupaj izdelujejo ZDA in Norveška. 

Edini sistem, ki lahko prestreže tudi balistične rakete, pa je Patriot. Ko so ga dobili Ukrajinci, je po pisanju časnika NYT zračna bitka dobila druge dimenzije. Maja in junija lani naj bi s tem sistemom sestrelili vseh 34 balističnih raket, ki jih je Rusija v tistem času v okviru zelo obsežnih napadov, v katere je vključila drone, manevrirane, balistične in tudi hipersonične rakete, izstrelila na Kijev. O tem poroča Center za strateške študije s sedežem v Washingtonu. 

Tako ima Patriot ključno vlogo v obrambi pred usklajenimi bombardiranji, pri katerih Rusija kombinirano uporablja različna orožja, po različnih poteh izstreljuje rakete in drone ter uporablja vabe, s katerimi želi pretentati ukrajinsko protizračno obrambo. 

Patriotov radar ima več kot 150 kilometrov dometa in lahko hkrati sledi do sto tarčam, hkrati pa je odporen na sisteme za elektronsko motenje naprav. Za upravljanje z eno baterijo Patriota je potrebnih najmanj 70 vojakov, z njim pa lahko v kontrolni postaji upravljajo samo dva ali trije vojaki. En sam izstrelek Patriota stane od dva do štiri milijone dolarjev (od 1,83 do 3,65 milijona evrov).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta