(SPREMLJAMO) Karl Erjavec: Slovenski vojaki morda že v četrtek doma, ne gre pa za konec misije

ZUR, STA, M.R., A.L.
08.01.2020 07:02

Minister za obrambo Karl Erjavec pričakuje, da bi do začasnega umika pripadnikov Slovenske vojske iz Iraka v varno državo lahko prišlo danes v večernih urah. Iz vojaške baze v Erbilu se bodo umaknili skupaj z nemškim kontingentom, v domovino pa bi lahko prišli v četrtek. Ob tem Erjavec poudarja, da to ne pomeni prekinitve ali konca misije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karl Erjavec in Alenka Ermenc
Robert Balen

Minister je bil z napadom seznanjen takoj po polnoči

Kot je še povedal Erjavec, ima ministrstvo pristojnost, da se samo odloči za umik, ker misija ni prekinjena ali zaključena, pa ni potrebe po kakšnih vladnih sklepih. Kljub temu je o vsem obvestil tako predsednika republike in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja, premierja Marjana Šarca, pa tudi zunanjega ministra Mira Cerarja.
Erjavec je sicer potrdil, da je bil ponoči ob 23.30 izveden raketni balistični napad na bazo v Erbilu, kjer ima Slovenija šest pripadnikov Slovenske vojske. Ena od raket, ki imata doseg 300 do 500 kilometrov, je zadela letališko infrastrukturo, še ena raketa pa je padla malo stran od baze. Naši vojaki so spoštovali predviden protokol, bili opremljeni z zaščitno opremo in se za čas napada umaknili na varno v bunker.
Kot sta potrdila tako Ermenčeva kot Erjavec, so že prejšnji teden na generalštabu ob upoštevanju vseh informacij pripravili in preigrali vse možne scenarije, tudi tega, ki se je zgodil, in Erjavec je zato pohvali vojaški nasvet, ki ga je dobil od vojske. Prav tako je pohvalil delovanje vojaške varnostno-obveščevalne službe, ki je poskrbela, da je slovenska stran hitro prišla do relevantnih informacij.
Minister je bil z napadom seznanjen takoj po polnoči, a je bil nato okoli dve uri brez informacij o tem, kaj se dogaja in kako je s slovenskimi vojaki. "Ta noč je bila težka," je dejal in dodal, da so za ministra trenutki, ko ne ve, v kakšnem stanju so pripadniki, najtežji. Ob tem je spomnil na svoj prvi mandat, ko je hummer s slovenskimi pripadniki v Afganistanu zapeljal čez mino.
Okoli 3. ure zjutraj so dobili prve neformalne informacije nemškega kontingenta, da ni smrtnih žrtev, po 4. uri pa je padla odločitev nemškega ministrstva za obrambo o začasnem umiku. Okoli 6. ure sta s predsednikom Pahorjem opravila video pogovor z enim od pripadnikov Slovenske vojske. Erjavec je ob tem dejal, da je zadovoljen, da naši pripadniki dojemajo poklic vojaka kot poslanstvo.

Skrbi ga tudi za varnost pripadnikov na drugih misijah v regiji

Erjavec je danes sicer zanikal, da bi bila torkova ocena varnostnih razmer, po kateri se Slovenija še ni odločila za napad, napačna. Zavrnil je tudi vzporednice z odločitvijo Hrvaške, saj je ta svoje pripadnike umaknila iz Bagdada, kjer deluje v okviru Natove misije in kjer so varnostne razmere še danes bistveno slabše kot v Erbilu. "V severnem Iraku so proameriško usmerjeni Kurdi in ni pričakovati, da bi prebivalstvo izvedlo kakšne akcije proti bazi v Erbilu," je ponazoril.
Ermenčeva pa je spomnila, da so kontingent v Iraku obiskali decembra, ko je bila varnostna situacija daleč od tega, kar je danes, in so slovenski pripadniki še izvajali svoje naloge.
Slovenija deluje v Iraku v okviru globalne koalicije za boj proti skrajni skupini Islamska država in, kot je dejal minister, pri tem "velja načelo, skupaj notri skupaj ven". Ob tem je dodal, da ga skrbi tudi za varnost pripadnikov na drugih misijah v regiji, saj se je varnostna situacija zaostrila v celotni regiji.
Tako tveganja obstajajo tudi v Afganistanu, saj bi Iran lahko z enakimi raketami dosegel tudi Herat. Tveganja obstajajo tudi v Maliju in Libanonu. A o umikih ne razmišljajo, saj da se je treba o vsaki situaciji sproti odločati skupaj s partnerji. Še naprej bo deloval tudi častnik, ki sodeluje v Osrednjem vojaškem poveljstvu ZDA v Tampi.

V Iranu prijavljena dva slovenska državljana

Slovenija obsoja davišnji iranski raketni napad na vojaški oporišči v Iraku, je sporočilo zunanje ministrstvo (MZZ), ki pozorno spremlja razmere v Iraku in Iranu. Vse vpletene je pozvalo, naj se vzdržijo vseh aktivnosti, ki bi botrovale stopnjevanju napetosti v regiji. Slovenskim državljanom v Iranu pa je svetovalo previdnost. V Iranu sta po podatkih slovenskega veleposlaništva v Teheranu trenutno prijavljena dva slovenska državljana. Za Irak nimajo podatkov o tam prijavljenih slovenskih državljanih. Prav tako MZZ nima podatkov o številu slovenskih turistov v teh državah.
Varnost in zaščita koalicijskih vojakov in civilnega osebja sta prednostni nalogi, dodaja ministrstvo za zunanje zadeve. Zato se je Slovenija zaradi poslabšanja varnostnih razmer v sodelovanju z zavezniki odločila za premestitev vojakov Slovenske vojske iz Iraka, so pojasnili.
"Z Nemčijo, s katero sodelujemo v operaciji Neomajna odločenost, usklajujemo nadaljnje korake in premestitev vojakov na varnejšo lokacijo," so poudarili na ministrstvu. Dodali so, da MZZ aktivno deluje v skladu s svojimi pristojnostmi.
Ob tem so slovenske državljane v Iranu pozvali k previdnosti in jim predlagali, naj pozorno spremljajo tamkajšnja sredstva javnega obveščanja.
Z ministrstva so še sporočili, da se bo vodja slovenske diplomacije Miro Cerar v petek v Bruslju udeležil izrednega zasedanja zunanjih ministrov EU, namenjenega razpravi o nadaljnjih korakih EU pri umirjanju razmer v regiji.
{twitter}https://twitter.com/MiroCerar/status/1214803184654389248{/twitter}

Odbora DZ o razmerah v Iraku

Jutri se bosta o razmerah v Iraku na skupni seji seznanila odbora DZ za obrambo in za pravosodje. Predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Samo Bevk je danes pozdravil napoved o evakuaciji slovenskih vojakov iz Erbila, saj mora biti varnost slovenskih vojakov "naša prva skrb", je dejal. Tudi to, da umik poteka skupaj z nemškimi partnerji, se mu zdi primeren način. "Gre za logistiko, ki je bila načrtovana že ob začetku misije. Stvar je premišljena in logična," je dejal.

SD: Posredovati mora Evropska unija

V koalicijski stranki SD so zapisali, da so že v petek opozorili "pred spiralo povračilnih ukrepov, ki lahko vodijo v vojno širših razsežnosti". "Iranski odgovor z izstrelitvijo balističnih raket na vojaški bazi v Iraku je novo dejanje v tej spirali, ki svet nevarno približuje k točki, ko bo vojna nepovratna izbira. Ta vojna utegne imeti za že tako nestabilno regijo, prizadeto od skoraj dveh desetletij vojn, nove pogubne posledice z nadaljnjim stopnjevanjem spopada civilizacij. Ustavimo to norost!" so zapisali.
Prepričani so, da mora biti pri tem Evropska unija enotna, saj lahko prav EU po mnenju stranke odigra ključno vlogo pri preprečitvi nadaljnjega stopnjevanja napetosti.
Predsednik SD Dejan Židan je v izjavi za medije ocenil, da je bil odnos Slovenije do varnosti slovenskih vojakov pravilen.
Tudi Židan ob tem pričakuje jasen in enoten odgovor EU. V zaostritvi med Iranom in ZDA lahko po oceni SD namreč prav EU odigra ključno vlogo pri preprečitvi nadaljnjega stopnjevanja napetosti. "To je naša odgovornost, saj je Slovenija zagovornica miru in mirnega reševanja sporov," so zapisali.
{twitter}https://twitter.com/strankaSD/status/1214834529086644225{/twitter}

Levica: Nova vojna na Bližnjem vzhodu koristi orožarskemu lobiju

Da je treba vse slovenske vojake in častnike nemudoma umakniti iz Iraka, je že včeraj opozorila stranka Levica. Sklicali so tudi nujno sejo parlamentarnega odbora za zunanjo politiko. "Stopnjevanje agresivnosti ameriške imperialne politike do Irana v ničemer ne zasleduje ciljev za doseganje miru, varnosti in politične stabilnosti v svetu, ampak ravno nasprotno - pripravlja novo imperialno plenjenje ene od največjih držav v regiji," so zapisali.
{twitter}https://twitter.com/strankalevica/status/1214828322032685056{/twitter}
Ocenili so tudi, da bi nova vojna na Bližnjem vzhodu neposredno korist prinesla orožarskemu lobiju, "medtem ko so zaloge nafte in slabitev moči Irana v neposrednem interesu ZDA, Savdske Arabije ter Jemna in Izraela, bo prinesla še eno humanitarno katastrofo, nove napetosti med velesilami, ponovni razrast islamskega ekstremizma, povečanje nevarnosti terorističnih napadov širom sveta in milijone novih beguncev in notranje razseljenih".

SDS podpira ZDA pri likvidaciji iranskega generala

V največji opozicijski stranki SDS pa ob tem obsojajo "nerazumno podporo levih političnih sil iranskemu režimu" in izražajo podporo ZDA. Kot so zapisali, podpirajo odločen odziv ZDA na provokacije ekstremističnega režima ajatol.
Ob tem so spomnili na preiskavo suma pranja iranskega denarja v NLB in navedli, da "nenavadna naklonjenost iranskemu režimu, ki v zadnjih dneh odseva iz sporočil nekaterih vladnih strank, uradnih predstavnikov slovenske vlade in večinskih medijev" vzbuja "utemeljen sum, da so milijonske provizije od zločinskega pranja denarja v NLB končale na številnih mestih vplivanja v Sloveniji". Od vlade zahtevajo, da državnemu zboru nemudoma predstavi poročilo o dosedanjih ugotovitvah policijske preiskave.

Cerar za rešitev v duhu konstruktivne diplomacije 

V SMC pozdravljajo odločitev za evakuacijo pripadnikov Slovenske vojske, je v današnji izjavi v DZ dejal vodja poslancev SMC Igor Zorčič, ki je ob tem spomnil, da so že v torek pozvali vlado, naj čim prej odloči o razmerah v zvezi s slovenskimi vojaki v Iraku. Ob tem si v SMC, iz kvote katere je tudi zunanji minister Cerar, želijo, da bi prišlo do rešitve in pogovorov ključnih akterjev v duhu konstruktivne diplomacije, ne pa da se mednarodne težave rešujejo preko Twitterja in z "raznoraznimi bedastimi grožnjami o uničenju kulturne dediščine in podobno". Kot je dejal Zorčič, si mora tudi Slovenija po ocenah SMC prizadevati za to, da bo EU glede tega enotna.

V NSi evakuacijo slovenskih vojakov pozdravljajo, če je bila usklajena z nemškimi partnerji

V NSi z zaskrbljenostjo spremljajo razvoj dogodkov v Iraku in vse vpletene pozivajo k umiritvi razmer ter reševanju spora po mirni poti. Slovensko vlado pa pozivajo, da se v okviru zavezništva najprej zavzame za realno oceno stanja, nato pa za premišljene in usklajene ukrepe znotraj zavezništva. Evakuacija je bila pričakovana, je v izjavi za medije dejal podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak.
{twitter}https://twitter.com/NovaSlovenija/status/1214911385613799426{/twitter}
Evakuacijo slovenskih vojakov pozdravljajo, če je bila usklajena z nemškimi partnerji, saj to po besedah Hajdinjaka pomeni, da Slovenija ni ravnala "svojeglavo, temveč smo naredili vse, da zaščitimo pripadnike Slovenske vojske".

V SAB veseli, da so slovenski vojaki živi in zdravi

Nekdanji obrambni minister Roman Jakič je v izjavi v DZ dejal, da je za vsakega ministra za obrambo, tudi nekdanjega, največja nočna mora, da bi se slovenski vojaki iz tujine vrnili poškodovani ali mrtvi. Zato so v SAB, ki ji pripada, zelo veseli, da so slovenski vojaki živi in zdravi.
{twitter}https://twitter.com/StrankaSAB/status/1214921100024582144{/twitter}
Ob tem v SAB ocenjujejo, da bi slovenske vojake lahko iz baze umaknili že prej, glede na to, da so se druge, večje države EU za to odločile in svojo vojsko pomaknile v Jordanijo. Žalosti in preseneča ga tudi, da zavezniške varnostno-obveščevalne službe niso zaznale nevarnosti, da bo izveden napad na oporišče v Erbilu.

Po Jelinčičevem mnenju so bili pričakovani napadi na vse baze

Navedbe, da so v tem primeru zatajile obveščevalne službe, pa je za popolno nepoznavanje tematike označil predsednik SNS Zmago Jelinčič. Kot je dejal, ni mogoče vedeti, kdaj bo izveden raketni napad. Obveščevalna služba v tem primeru res ne more posredovati, je prepričan. Po Jelinčičevem mnenju so bili sicer pričakovani napadi na vse baze, ne le prav na to, v kateri so bili slovenski vojaki.
Po Jelinčičevem mnenju je sicer moral obrambni minister Karl Erjavec glede umika poslušati Nemce in slovenska država nima nič pri tem, kar je po njegovi oceni žalostno.

Slovenski vojaki so se umaknili v zaklonišče

Iran je ponoči izstrelil 22 raket proti ameriškim in koalicijskim silam v Iraku. Poleg oporišča v kurdskem Erbilu je bilo tarča tudi oporišče v Al Asadu. Kot je prek Twitterja sporočila Slovenska vojska, so se vojaki zaradi detonacije v bližini baze Stefan v Erbilu kmalu po polnoči umaknil v zaklonišče in so dobro, glede na okoliščine. To je potrdilo tudi obrambno ministrstvo. V Erbilu so tudi nemški vojaki in tudi z njimi je prav tako vse v redu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta