Srditi boji med Palestinci in Izraelci pred mestom Gaza: Britanski general pravi, da gre za nočno moro

M.R.
02.11.2023 14:49

Izraelska vojska in palestinski borci so ponoči bili srdite boje na severu območja Gaze. Brigade Al Kasam, vojaško krilo gibanja Hamas, so poročale o spopadih na severozahodu obalnega pasa, kjer naj bi napadli izraelske vojake.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izraelski tanki na jugu Izraela
REUTERS

Izraelska vojska pa je sporočila, da so ponoči vojaki naleteli na teorirstične celice, ki so napadel s protitankovskimi raketami in ročnimi granatami. Sledile so dolge bitke, pri čemer je izraelska vojska napadla s topništvom in zračnimi silami.

Agencija Reuters poroča, da so izraelski tanki in kopenske sile napredovali proti mestu Gaza, a da so tam naleteli na srdit upor Hamasovih militantov, ki se skrivajo v mreži predorov in uporabljajo tudi raketno protitankovsko orožje.

Poveljnik izraelskih vojaških inženirskih sil Ido Mizrah je povedal, da so palestinski borci postavili minska polja. "Hamas se je učil in se dobro pripravil," je dejal. 

Britanski general: Nočna mora za Izrael

Izraelska vojska se med svojo kopensko operacijo v Gazi sooča z nočno moro, ker se želi izogniti smrti talcev, ki jih je zajel Hamas, je povedal nekdanji načelnik generalštaba britanske vojske Richard Dannatt

Ljudi, ki jih je ugrabil Hamas nedvomno zadržujejo v enem izmed podzemnih predorov, ki so dolgi na stotine kilometrov, je prepričan. Po njegovem mnenju je verjetno edini način, kako se izogniti njihovi smrti dolgotrajna operacija, katere cilj bi moralo biti umik Hamasa. 

Izraelski tank na območju Gaze
REUTERS

"To je prava nočna mora in iskreno povedano, to bo izziv. Ne vidim, kako bodo Izraelci to uresničili, razen, če bodo tam na dolge proge in se nadejajo, da bodo pregnali Hamas," je dejal britanski general. Glede na to, da na razmeroma majhnem območju živi več kot dva milijona ljudi, je to zelo "obupen kraj" za vojaško delovanje. Prav zato pa bodo po njegovih besedah še naprej umirali civilisti. 

Zdravstveno ministrstvo na območju Gaze je sporočilo, da je bilo od 7. oktobra, ko je Hamas na območju Izraela izvršil pokol Izraelcev, predvsem civilistov, umrlo več kot 9000 ljudi, od tega 3760 otrok in 2326 žensk. Poškodovanih naj bi bilo koli 32 tisoč ljudi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta