V napadu na begunsko taborišče v Gazi najmanj 50 mrtvih

N.S., STA
31.10.2023 17:05

V izraelskem napadu na begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze je bilo danes ubitih najmanj 50 ljudi, še okoli 150 je ranjenih, so sporočile tamkajšnje palestinske oblasti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"Več kot 50 ljudi je mrtvih, okoli 150 ranjenih ter na desetine pod ruševinami v izraelskem pokolu, katerega tarča so bili domovi v taborišču Džabalija na severnem območju Gaze," je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Vodja civilne zaščite v Gazi je opozoril, da je bilo taborišče popolnoma uničeno. "Na območju živi na stotine državljanov. Okupacijske zračne sile pa so to okrožje uničile s šestimi bombami ameriške izdelave," je dejal, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Na posnetkih s prizorišča napada je videti ogromen krater in veliko razdejanje. Kot navaja britanski BBC, Izrael navedb o napadu še ni komentiral.

Džabalija je največje izmed osmih begunskih taborišč v Gazi. Po podatkih ZN je bilo julija letos tam prijavljenih 116.000 ljudi. V taborišču, ki je bilo ustanovljeno leta 1948, so večinoma stanovanjski objekti. Na gosto poseljenem območju je tudi 26 šol v 16 stavbah, center za razdeljevanje hrane, dva zdravstvena centra in knjižnica.

"Številke so grozljive"

Na območju Gaze še naprej potekajo intenzivni spopadi med izraelskimi silami in pripadniki palestinskega Hamasa. Izrael trdi, da je v obračunih ubil na desetine pripadnikov Hamasa, uničil več izstrelišč protitankovskih raket in zasegel večjo količino orožja. V bojevanju sta umrla dva pripadnika izraelske vojske, so potrdili v izjavi za javnost, ki jo navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Hamas je že pred tem sporočil, da je napadel štiri vozila izraelske vojske južno od mesta Gaza in streljal na vojake v bližini mejnega prehoda Kerem Šalom, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Sklad Združenih narodov za otroke Unicef je danes opozoril, da je območje Gaze postalo pokopališče za tisoče otrok in pozval k takojšnji humanitarni prekinitvi ognja.

"Številke so grozljive. Domnevno je bilo ubitih več kot 3450 otrok. Presenetljivo je, da se število vsak dan znatno poveča. Gaza je postala pokopališče za tisoče otrok, za vse druge pa je pravi pekel," je dejal tiskovni predstavnik Unicefa. Dodal je še, da več kot milijon otrok na območju Gaze trpi zaradi pomanjkanja čiste vode, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta