Srhljivo: Načrtovalec napada na koncert Taylor Swift priznal, da je želel ubiti veliko ljudi, drugi je po poreklu Hrvat

M.R., STA
08.08.2024 09:42

Eden izmed dvojice prijetih, ki ju je aretirala avstrijska policija, ker naj bi načrtovala napad na koncertu ameriške zvezdnice Taylor Swift na Dunaju, naj bi imel korenine na območju Makedonije. Drugi pa na območju Hrvaške.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obiskovalci pred stadionom Ernst Happel
EPA

19-letnik, ki so ga v sredo aretirali v Avstriji, je priznal, da je načrtoval napad na koncertu pevke Taylor Swift na Dunaju, sta danes na novinarski konferenci povedala generalni direktor za javno varnost na avstrijskem notranjem ministrstvu Franz Ruf in vodja direktorata za državno varnost in obveščevalne dejavnosti Omar Haijawi-Pirchner.

Haijawi-Pirchner je pojasnil, da je 19-letnik želel z eksplozivom ter orožjem z ostrim rezilom ubiti sebe in večje število ljudi. Dejal je še, da je načrtoval, da bi ubil ljudi pred stadionom, na katerem so bili predvideni koncerti ameriške pop zvezdnice, napad pa naj bi izvedel danes ali v soboto. Osumljenca za načrtovanje napadov po njegovih besedah nista imela vstopnic za koncerte.

Drugega osumljenca, 17-letnika turških in hrvaških korenin, so v sredo popoldne aretirali pred stadionom. Po besedah Haijawi-Pirchnerja je imel pri sebi material skrajne skupine Islamska država in teroristične mreže Al Kaida. Zaposlen je bil v podjetju, ki naj bi v četrtek zvečer opravljalo gradbene storitve na stadionu. Dunajčan zavrača pričanje.

Na spletni strani Heute pa še poročajo, da naj bi bil tretji osumljenec star vsega 15 let, imel pa naj bi turške korenine. 

Zaprto območje pred dunajskim stadionom, na katerem bi morala nastopiti Taylor Swift
REUTERS

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner je poudaril, da so razmere bile in ostajajo resne, da pa so uspeli preprečiti tragedijo.

Izpostavil je, da se je nevarnost, ki jo predstavlja islamski ekstremizem v Evropi, po terorističnem napadu borcev palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani močno povečala. "Avstrija pri tem ni bila in ni nobena izjema," je priznal.

Dejal je tudi, da so veliki koncerti pogosto priljubljena tarča islamistov. Pri tem je omenil napade v pariškem Bataclanu, na koncertu Ariane Grande v Manchestru in letos v Moskvi, spomnil je tudi na nedavni napad z nožem na delavnici na temo Taylor Swift v Angliji.

Avstrijski Der Standard je že pred tem poročal, da bi lahko bil 19-letnik duševno labilen in da je pri delodajalcu ukradel kemične sestavine. Mediji še poročajo, da naj bi par komuniciral v šifrah.

Generalni direktor za javno varnost na avstrijskem notranjem ministrstvu Franz Ruf in predsednik dunajske policije Gerhard Puerstl
Reuters

Ruf je med drugim tudi dejal, da naj bi avstrijski organi informacije o načrtovanem napadu prejeli od tujih služb, ameriški mediji pa so poročali, da naj bi Avstrijci namig o napadu dobili iz ZDA. 

V Ternitzu, kjer je živel 19-letnik, je policija med preiskavo evakuirala več bližnjih hiš. Odkrili so namreč kemične sestavine, ki jih še analizirajo. Policijski viri poročajo, da naj bi dvojec načrtoval izdelavo bombe. Sicer pa policisti v povezavi s to preiskavo iščejo še tri ljudi.

Z avtomobilom, mačetami in bombo nad obiskovalce

Avstrijski časnik Kurier poroča, da naj bi napadalci na koncertih, na katerih se je pričakovalo okoli 195 tisoč ljudi, delali kot redarji. Tako bi imeli dostop do različnih lokacij na samem prizorišču koncerta. Po pisanju časnika naj bi se 19-letnik nameraval z avtomobilom zaleteti v privržence ameriške pevke, nato pa naj bi jih napadli še z mačetami in noži. Na koncu naj bi aktivirali še bombo.

Koncerte odpovedal organizator

Policija je po aretacijah sprva sporočila, da bodo koncerti vendarle izvedeni, vendar ob strožjih varnostnih ukrepih, pozneje pa se je organizator odločil, da koncerte vseeno odpove. "Nimamo druge možnosti, kot da zaradi naše varnosti odpovemo vse tri načrtovane koncerte," je na Instagramu sporočil organizator Barracuda Music.  

Oglasila se je tudi predsednica pokrajinske vlade Spodnje Avstrije Johanna Mikl-Leitner. "Taylor Swift ni samo mega pop zvezdnica. Kot redko katera druga umetnica je vzor mladim samozavestnim ženskam. Taylor Swift je simbol naših zahodnih vrednot, ki so bile danes napadene. Odpoved koncerta je z vidika organizatorja razumljiva. Na žalost pa je to tudi uspeh za radikalne islamiste, ker si ravno tega želijo: uničiti naš način življenja," je med drugim povedala in dodala, da tega ne bi smeli dovoliti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta