Strokovnjaki zaskrbljeni: Nova podrazličica koronavirusa se širi iz ZDA, potrdili so jo tudi blizu Slovenije

A.L.
11.01.2023 11:18

Kraken so potrdili tudi v Romuniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Zgodbe o covidu-19 očitno še ni konec, zaokrožila je namreč novica o novi podrazličici virusa, imenovani kraken. V Romuniji sta okužena mati in otrok, informacijo pa je potrdil tudi Inštitut za nalezljive bolezni Matei Bals v Bukarešti. Tako mati kot otrok imata zaenkrat blage simptome, a na inštitutu opozarjajo, da ni prostora za popuščanje, saj gre za mutacijo, ki bi lahko bila odporna na cepiva proti koroni, piše Nova.rs.

Zgodnji simptomi te različice so podobni kot pri omikronu: kihanje, šibkost, povečan izcedek iz nosu, glavobol, bolečine v kosteh ... Kraken oziroma XBB.1.5 je podrazličica omikrona, ki trenutno prevladuje med okuženimi v ZDA, piše CNBC. Navajajo, da gre za najlažje prenosljivo različico koronavirusa, ki pa menda ne pomeni hujših simptomov, pri čemer se sklicujejo na Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO). Maria Van Kerkhove iz WHO pravi, da je hitrost širjenja krakena zaskrbljujoča, saj se število v ZDA vsaka dva tedna podvoji. "Mutacije omogočajo temu virusu, da zlahka vstopi v celico in se razmnoži," pojasnjuje Kerkhove.

Kraken je dobil ime po mitološki morski pošasti, sicer pa je nova podrazličica XBB.1.5, ki so jo odkrili oktobra lani v ZDA, bistveno lažje prenosljiva kot vse doslej znane različice. Glede na genetske analize se ta širi predvsem v ZDA in Evropi, zasledili pa so jo že v 29 državah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta