(SVET) V hrvaški Istri zaščitne maske niso potrebne, vItaliji rekordnih 10 tisoč okužb v enem dnevu

A.L., M.R., STA
16.10.2020 09:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Neaplju so medtem danes izbruhnili protesti proti zaprtju šol v deželi Kampanija zaradi naraščanja števila okužb. 
EPA

18.40

V hrvaški Istri zaščitne maske niso potrebne

Hrvaški štab civilne zaščite je sprejel predlog svojih kolegov iz istrske županije, ki so v četrtek zahtevali izjemo pri obvezni uporabi zaščitnih mask v gostinskih lokalih za območje istrske županije. V istrskem štabu so v svoji zahtevi v četrtek poudarili, da na njihovem območju maske v lokalih niso potrebne zaradi stabilnega epidemiološkega stanja in majhnega števila novih okužb.

Hrvaški štab civilne zaščite je danes določil, da izjema v Istri velja za naslednjih 15 dni. Izjema sicer ne velja za obiskovalce gostinskih lokalov, ki obratujejo v nakupovalnih centrih.

Na Hrvaškem so od prejšnjega ponedeljka zaostrili ukrepe v državi. Med drugim je obvezno nošenje mask v vseh zaprtih prostorih, v katerih ni možno zagotoviti najmanj dva metra razdalje med ljudmi. Med drugim to pomeni, da so maske obvezne tudi v gostinskih lokalih, razen za goste, ki sedijo za mizami ter uživajo hrano in pijače.

18.00

Italija razmišlja o zaostrovanju ukrepov za zajezitev pandemije

Italijanska vlada ob ponovnem naraščanju števila okužb z novim koronavirusom in smrtnih žrtev covida-19 razmišlja o dodatnem zaostrovanju ukrepov za zajezitev pandemije. Med drugim bi lahko vsem gostinskim lokalom odredili zaprtje ob 22. uri. V Italiji so danes potrdili rekordnih 10.010 novih okužb z novim koronavirusom.

V Italiji je že drugi dan zapored, da so potrdili rekordno število okužb. V četrtek so namreč potrdili 8804 novih primerov. V zadnjem dnevu je umrlo še 55 ljudi, v četrtek so poročali o 83 mrtvih zaradi covida-19. Skupaj je novi koronavirus v Italiji zahteval 36.427 življenj. Število hospitaliziranih bolnikov je naraslo s 5796 na 6178. Na intenzivni negi je 638 bolnikov, še dan prej jih je bilo 585.

Glede zaostrovanja ukrepov zdaj ni izključeno, da bi nove ukrepe uvedli zgolj v deželah z večjim številom novih okužb, med njimi sta Lombardija in Kampanija. Svetovalec italijanskega ministrstva za zdravje glede pandemije Walter Ricciardi je pri tem opozoril na pomen varnega javnega prometa. Bil je tudi kritičen do vladne aplikacije za sledenje stikom z okuženimi Immuni, češ da ne deluje in da ga je razočarala.

16.00

V BiH spet rekord

V Bosni in Hercegovini so potrdili rekordnih 621 novih okužb z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu je zaradi covida-19 umrlo še osem ljudi. V BiH so skupno opravili okoli 2500 testiranj, 371 okužb so potrdili v Federaciji BiH, 242 pa v Republiki srbski.

14.00

V Švici rekordnih 3105 novih okužb s koronavirusom, v Avstriji 1163

V Švici so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 3105 novih okužb z novim koronavirusom. Za eno večjih žarišč okužb v alpski državi velja jodlarski koncert konec septembra, s katerim je povezanih 94 potrjenih okužb. Število novih okužb ostaja visoko tudi v Avstriji - po včerajšnjem rekordu s 1552 okužbami danes poročajo o 1163 na novo okuženih.

Reuters

13.00

Na Poljskem rekordno dnevno število umrlih za covidom-19

Na Poljskem je v zadnjih 24 urah umrlo 132 bolnikov s covidom-19, kar je največ v enem dnevu od začetka pandemije te bolezni, je danes sporočilo poljsko ministrstvo za zdravje. V zadnjem dnevu so na Poljskem potrdili tudi 7705 novih okužb z novim koronavirusom, kar je drugo najvišje število po četrtkovih rekordnih 8099 okužbah.

12.40

V Srbiji maske obvezne tudi na prostem

V Srbiji je od danes nošenje zaščitnih mask obvezno tudi na prostem, je odločil srbski krizni štab za soočanje z epidemijo covida-19. Kot je pojasnila članica štaba, epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević, poleg tega odslej lokalne oblasti ne smejo več izdajati dovoljenj za zbiranje ljudi.

EPA

12.15

Študija: Tveganje za okužbo s koronavirusom na letalu ob nošenju mask zelo majhno

Tveganje za okužbo z novim koronavirusom na letalu je zelo majhno, če potniki nosijo zaščitne maske, je pokazala v četrtek objavljena študija, ki jo je ameriška vojska izvedla na letalih boeing 767 in 777. Več --> TUKAJ.

11.00

V pandemiji covida-19 novi rekordi na Češkem, Slovaškem, v Ukrajini in Bolgariji

Na Češkem so v minulem dnevu potrdili 9721 okužb z novim koronavirusom, kar je nov rekord, a tega so Čehi zdaj že vajeni, saj vse višje in višje številke beležijo že vse od začetka septembra. O novem rekordu, zadnjem v vrsti, medtem danes poročajo tudi iz Slovaške, Ukrajine in Bolgarije.

Češka z okoli 10,7 milijona prebivalcev je v drugem valu pandemije postala žarišče številka ena v Evropi, saj se okužbe tam širijo najhitreje. Doslej so jih potrdili že skoraj 150.000, število dnevno potrjenih okužb se je od začetka oktobra že praktično potrojilo.

10.30

Na Hrvaškem nov rekord s 1131 novimi okužbami s koronavirusom

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 5693 opravljenih testih potrdili 1131 okužb z novim koronavirusom, kar je najvišje dnevno število novih primerov po četrtku, ko so jih našteli 793. Zaradi covida-19 je umrl še eden bolnik, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

Na Hrvaškem so od začetka tedna zabeležili 3225 novih okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa je v tem času umrlo 21 ljudi. Medtem ko je bilo v ponedeljek na bolnišničnem zdravljenju 326 ljudi, je danes v hrvaških bolnišnicah 505 bolnikov s covidom-19.

EPA

9.30

Novi koronski zemljevid EU objavljen na spletu

Enoten zemljevid zelenih, oranžnih, rdečih in sivih območij v EU, ki naj bi izboljšal preglednost in predvidljivost nacionalnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ter čim bolj zavaroval svobodno gibanje oseb v schengenskem prostoru, je od četrtka vsem dostopen na spletu. Zelenih držav na njem sicer skorajda ni.

Ministri EU so dogovor o omenjenem zemljevidu sprejeli v torek, pri čemer so sicer bistveno razvodenili osnovni predlog Evropske komisije, veliko vprašanj pa še naprej ostaja odprtih. Od četrtka je ta zemljevid objavljen na spletni strani Centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

9.10

V Nemčiji znova rekordno število okužb s koronavirusom

V Nemčiji so v minulih 24 urah potrdili rekordnih 7334 okužb z novim koronavirusom, je sporočil nemški Inštitut Roberta Kocha (RKI). Dan pred tem so jih potrdili 6638 in tako prvič po več mesecih presegli rekord, postavljen marca ob vrhuncu prvega vala pandemije covida-19.

Res je sicer, da zdaj opravijo občutno več testov na novi koronavirus, kot so jih ob prvem valu, kar prispeva k višjemu številu potrjenih okužb, zato sedanji podatki in tisti iz marca niso povsem primerljivi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Je pa vsekakor očiten trend naraščanje števila bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi, dodaja dpa. V četrtek jih je namreč intenzivno nego potrebovalo že 655, 329 jih je bilo na ventilatorjih. Pred tednom dni je bilo na intenzivni negi 487 ljudi, na ventilatorjih pa 23. A kot piše dpa, imajo prostora dovolj, saj je na intenzivni negi prostih še okoli 8700 postelj.

8.15

Avstralija obiskovalce iz Nove Zelandije sprejema brez karantene

Novozelandci lahko od danes kot prvi tuji potniki od marca v Avstralijo vstopajo brez obveznosti karantene. Pogoj je le, da v dveh tednih pred vstopom v domovini niso bili na območju žarišča izbruha novega koronavirusa. V Sydneyju je že pristalo prvo letalo z 200 potniki, že danes naj bi mu sledili še dve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta